Oto kolejne ciasto mojego dzieciństwa.
Proste, swojskie, z dużej blachy. Warstwy dżemu i budyniu pomiędzy kruchymi
plackami. Na wierzchu oczywiście cukier puder.
PLACEK
Z BUDYNIEM
Ciasto:
350g
mąki pszennej
100g
cukru
100g
masła
3 łyżki
kwaśnej śmietany
2 jajka
10g
amoniaku
Z tych
składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Każdą część ciasta
rozwałkować i umieścić w blaszce o wymiarach 25 x 35 centymetrów . Piec
w temperaturze 180°C
przez 10-15 minut.
Krem:
4
żółtka
4 łyżki
mąki ziemniaczanej
3 łyżki
mąki pszennej
5 łyżek
cukru
1
łyżeczka cukru waniliowego
1 budyń
waniliowy w proszku
Żółtka
rozmieszać z mąką, cukrem, budyniem i ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko
zagotować. Dodać rozmieszane żółtka. Ugotować budyń. Ciepłym przełożyć placki.
Dodatkowo:
1
szklanka dżemu malinowego
4 łyżki
cukru pudru
Kolejność warstw:
Placek
– dżem – placek – budyń – placek – cukier puder.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz