wtorek, 21 kwietnia 2015

PLACEK Z BUDYNIEM

Oto kolejne ciasto mojego dzieciństwa. Proste, swojskie, z dużej blachy. Warstwy dżemu i budyniu pomiędzy kruchymi plackami. Na wierzchu oczywiście cukier puder.





PLACEK Z BUDYNIEM
Ciasto:
350g mąki pszennej
100g cukru
100g masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
10g amoniaku
Z tych składników zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Każdą część ciasta rozwałkować i umieścić w blaszce o wymiarach 25 x 35 centymetrów. Piec w temperaturze 180°C przez 10-15 minut.
            Krem:
1 litr mleka
4 żółtka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 budyń waniliowy w proszku
Żółtka rozmieszać z mąką, cukrem, budyniem i ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować. Dodać rozmieszane żółtka. Ugotować budyń. Ciepłym przełożyć placki.
            Dodatkowo:
1 szklanka dżemu malinowego
4 łyżki cukru pudru
            Kolejność warstw:
Placek – dżem – placek – budyń – placek – cukier puder.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz