czwartek, 30 kwietnia 2015

KAWALERSKIE OCZKA

Ciastka, które lubię, lubiłam i będę lubić. Kruche, przełożone dżemem i posypane cukrem pudrem. Ciastka ponadczasowe. W niektórych kręgach znane też jako kocie oczka. U nas są to kawalerskie oczka. Nie wiem czemu. Tak się przyjęło i tak zostało. Mniam.





KAWALERSKIE OCZKA
Składniki:
300g mąki pszennej
100g cukru pudru
100g masła
1 jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
5g amoniaku
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wycinać koła i okręgi. Piec w temperaturze 180°C przez 7-10 minut.
Dodatkowo:
1 słoik dżemu
3 łyżki cukru pudru
Ciastka przełożyć marmoladą. Wierzch posypać cukrem pudrem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz