W moim rodzinnym domu i w najbliższym
otoczeniu nie ma tradycji pieczenia mazurków na Wielkanoc. Ponieważ tym razem
wypieki świąteczne zaplanowałam raczej skromnie, postanowiłam zrobić
tradycyjnego mazurka. Pierwsze skojarzenie: polski rodzaj tarty. Zrobiłam kilka
mazurków, jednak niespecjalnie przypadły mi do gustu. Ale na wszelki wypadek
postanowiłam zatrzymać jeden przepis i dzielę się nim z Wami. Pochodzi ze
strony Moje Wypieki. Krótki opis tego mazurka: słodki i chrupiący.
MAZUREK
CHAŁWOWO – ORZECHOWY
Ciasto:
120g
masła
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
80g
cukru pudru
150g
mąki pszennej
40g mąki
ziemniaczanej
Wszystkie
składniki ciasta zagnieść. Rozwałkowane ciasto wyłożyć w formie 24x24
centymetry . Piec w temperaturze 160°C przez 25-30 minut.
Masa:
200g
chałwy
125ml
śmietanki 30%
100g zmielonych orzechów włoskich
Wszystkie
składniki wymieszać na gładką masę. Gotować przez 3 minuty. Wyłożyć na
przestudzone ciasto.
Dodatkowo:
30g
posiekanych dowolnych orzechów
80g
stopionej gorzkiej czekolady
Ciasto
posypać orzechami i udekorować czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz