..które można upiec także w jednej dużej
formie na babkę. Słodkie, lekko wilgotne ciasto. Piękne kolory ciasta, które
bardzo apetycznie prezentują się w kolorowych papilotkach. W oryginalnym
przepisie na stronie Moje Wypieki, wierzch babeczek zdobiła jeszcze czekoladowa
polewa. Wraz z dziewczynkami byłyśmy tak podekscytowane pięknymi łatkami, że
postanowiłyśmy babeczki od razu zjeść. Proszę nie sugerować się papilotkami. To
nie są muffinki, ani cupcakes. To babka piaskowa w wersji mini.
ŁACIATE
BABECZKI PIASKOWE
Składniki:
150g
masła
150g
cukru
3 jajka
220g
mąki pszennej
40g
mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
1 ½
łyżeczki proszku do pieczenia
Masło
utrzeć z cukrem. Dodawać jajka. Wlać ekstrakt. Wsypać suche składniki.
Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części.
Dodatkowo:
20g
mąki ziemniaczanej
20g
kakao
Do
jednej części ciasta dodać mąkę ziemniaczaną. Do drugiej części ciasta wsypać
kakao. Wymieszać. Ciasta nakładać do foremek naprzemiennie jasne i ciemne
ciasto. Piec w temperaturze 160°C
przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz