środa, 22 kwietnia 2015

ŁACIATE BABECZKI PIASKOWE

..które można upiec także w jednej dużej formie na babkę. Słodkie, lekko wilgotne ciasto. Piękne kolory ciasta, które bardzo apetycznie prezentują się w kolorowych papilotkach. W oryginalnym przepisie na stronie Moje Wypieki, wierzch babeczek zdobiła jeszcze czekoladowa polewa. Wraz z dziewczynkami byłyśmy tak podekscytowane pięknymi łatkami, że postanowiłyśmy babeczki od razu zjeść. Proszę nie sugerować się papilotkami. To nie są muffinki, ani cupcakes. To babka piaskowa w wersji mini.





ŁACIATE BABECZKI PIASKOWE
Składniki:
150g masła
150g cukru
3 jajka
220g mąki pszennej
40g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka. Wlać ekstrakt. Wsypać suche składniki. Wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części.
            Dodatkowo:
20g mąki ziemniaczanej
20g kakao
Do jednej części ciasta dodać mąkę ziemniaczaną. Do drugiej części ciasta wsypać kakao. Wymieszać. Ciasta nakładać do foremek naprzemiennie jasne i ciemne ciasto. Piec w temperaturze 160°C przez 25 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz