środa, 22 kwietnia 2015

BABKA SZAMPAŃSKA

Moją kolejną wiosenną wariacją na temat babek jest Babka Szampańska. Bardzo prosta w przygotowaniu, ponieważ jest z rodzaju: do mokrych składników dodaj suche. Szampan buzuje w niej swoimi bąbelkami, a jego smak jest wyczuwalny w cieście. W połączeniu z kakao, tworzy zgrany duet smaków. Przepis z Moich Wypieków.





BABKA SZAMPAŃSKA
Składniki:
4 jajka
2 szklanki cukru
250ml oleju
300ml szampana
500g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
75g kakao
Jajka roztrzepać z cukrem. Dodać mokre składniki. Wymieszać, Wsypać suche składniki. Wymieszać. 2,5-litrową formę do babki wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160°C przez 45 – 60 minut. Wierzch można polać polewą.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz