Moją kolejną wiosenną wariacją na temat
babek jest Babka Szampańska. Bardzo prosta w przygotowaniu, ponieważ jest z
rodzaju: do mokrych składników dodaj suche. Szampan buzuje w niej swoimi
bąbelkami, a jego smak jest wyczuwalny w cieście. W połączeniu z
kakao, tworzy zgrany duet smaków. Przepis z Moich Wypieków.
BABKA
SZAMPAŃSKA
Składniki:
4 jajka
2 szklanki
cukru
250ml
oleju
300ml
szampana
500g
mąki pszennej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
1
łyżeczka sody
75g
kakao
Jajka
roztrzepać z cukrem. Dodać mokre składniki. Wymieszać, Wsypać suche składniki.
Wymieszać. 2,5-litrową formę do babki wysmarować masłem i wysypać mąką. Przelać
ciasto. Piec w temperaturze 160°C
przez 45 – 60 minut. Wierzch można polać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz