Oto kolejna propozycja ciasta na dużą
blachę. Ciasto kakaowe z kokosem, jasny biszkopt, przełożone kremem budyniowym.
Wyrazisty smak kremu zawdzięczamy dodatkowi batonów Ikar. Przepis dostałam
dawno, dawno temu od Moni.
IKAR
Biszkopt:
1
szklanka mąki pszennej
3 jaja
5 łyżek
cukru
3 łyżki
wody
3 łyżki
oleju
1 łyżka
cukru waniliowego
1 ½
łyżeczki proszku do pieczenia
Białka
ubić. Dodać cukier. Wlać żółtka wymieszane z wodą i olejem. Wsypać mąkę z
proszkiem. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej formy o
wymiarach 25 x 35
centymetrów . Piec w temperaturze 160°C przez 35-40 minut.
Ciasto ciemne:
250g
masła
1
szklanka cukru
4 łyżki
mleka
3 łyżki
kakao
1 ½
szklanki mąki pszennej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
Masło,
cukier, mleko i kakao rozpuścić na małym ogniu. Do przestudzonej masy dodać
żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem. Dodać ubitą pianę z białek. Wymieszać. Ciasto
wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 x 35 centymetrów . Na
ciasto wyłożyć kleksy kokosowej piany.
Kokos:
4
białka
150g
cukru
150g wiórków
kokosowych
Białka
ubić. Dodać cukier. Wsypać wiórki. Wymieszać. Pianę nakładać kupkami na ciasto
ciemne. Piec w temperaturze 180°C
przez 30-35 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Krem:
750ml
mleka
4
żółtka
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
2 łyżki
mąki pszennej
4 łyżki
cukru
2
łyżeczki cukru waniliowego
3
batony Ikar
3 łyżki
mleka
250g
masła
1 łyżka
soku z cytryny
Żółtka
utrzeć z cukrem i mąkami. Można dolać odrobinę mleka. 750ml mleka zagotować.
Wlać do żółtek. Ugotować budyń. Przestudzić. Batony roztopić w trzech łyżkach ciepłego
mleka. Budyń utrzeć z masłem. Podzielić na dwie części. Do jednej masy dodać batony.
Do drugiej masy dodać sok z cytryny. Przekładać placki.
Kolejność warstw:
Ciemny
placek – jasna masa – biszkopt – ciemna masa – ciemny z kokosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz