poniedziałek, 20 lipca 2015

IKAR

Oto kolejna propozycja ciasta na dużą blachę. Ciasto kakaowe z kokosem, jasny biszkopt, przełożone kremem budyniowym. Wyrazisty smak kremu zawdzięczamy dodatkowi batonów Ikar. Przepis dostałam dawno, dawno temu od Moni.





IKAR
Biszkopt:
1 szklanka mąki pszennej
3 jaja
5 łyżek cukru
3 łyżki wody
3 łyżki oleju
1 łyżka cukru waniliowego
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić. Dodać cukier. Wlać żółtka wymieszane z wodą i olejem. Wsypać mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej formy o wymiarach 25 x 35 centymetrów. Piec w temperaturze 160°C przez 35-40 minut.
            Ciasto ciemne:
250g masła
1 szklanka cukru
4 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 ½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
Masło, cukier, mleko i kakao rozpuścić na małym ogniu. Do przestudzonej masy dodać żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem. Dodać ubitą pianę z białek. Wymieszać. Ciasto wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25 x 35 centymetrów. Na ciasto wyłożyć kleksy kokosowej piany.
            Kokos:
4 białka
150g cukru
150g wiórków kokosowych
Białka ubić. Dodać cukier. Wsypać wiórki. Wymieszać. Pianę nakładać kupkami na ciasto ciemne. Piec w temperaturze 180°C przez 30-35 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
            Krem:
750ml mleka
4 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 batony Ikar
3 łyżki mleka
250g masła
1 łyżka soku z cytryny
Żółtka utrzeć z cukrem i mąkami. Można dolać odrobinę mleka. 750ml mleka zagotować. Wlać do żółtek. Ugotować budyń. Przestudzić. Batony roztopić w trzech łyżkach ciepłego mleka. Budyń utrzeć z masłem. Podzielić na dwie części. Do jednej masy dodać batony. Do drugiej masy dodać sok z cytryny. Przekładać placki.
            Kolejność warstw:
Ciemny placek – jasna masa – biszkopt – ciemna masa – ciemny z kokosem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz