Wielokrotnie widziałam już te babeczki,
ale dopiero po obejrzeniu programu Mary Berry Cooks nabrałam chęci na
wypróbowanie tego przepisu. A właściwie na wszystkie przepisy w tego odcinka.
Jak już poskładałam babeczki, okazało się, że z oryginalnego przepisu było
tylko ciasto. Krem maślany z cukrem pudrem zastąpiłam bitą śmietaną. Krem
pomarańczowy zrobiłam według własnego przepisu. Można zrobić te babeczki w dowolnej wersji smakowej, z Kremem Cytrynowym, dżemem truskawkowym lub innymi dodatkami. Fajne te motylki. Polecam, a
szczególnie wszystkim maluchom.
POMARAŃCZOWE
BABECZKI MOTYLKI
Ciasto:
200g
masła
200g
cukru
4 jajka
200g
mąki pszennej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki
startej skórki pomarańczowej
Wszystkie
składniki wymieszać mikserem. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut. Po
przestudzeniu, nożem wydrążyć środek babeczek. Odcięty krążek ciasta przeciąć
na pół.
Krem pomarańczowy:
1 jajko
½
szklanki cukru
25g
masła
2 łyżki
startej skórki pomarańczowej
60ml
soku z pomarańczy
Masło
stopić. Wsypać cukier. Dodać jajko i skórkę pomarańczową. Dobrze roztrzepać.
Wlać sok. Gotować na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Można krem zagotować.
Krem przecedzić. Schłodzić. Do wydrążonych babeczek nakładać po 1 łyżce kremu.
Bita śmietana:
250ml
śmietanki 30%
1 łyżka
cukru pudru
1 łyżka
serka mascarpone
Śmietankę
ubić z cukrem. Wymieszać z serkiem. Nałożyć na babeczki. Na wierzchu ułożyć
przecięte krążki ciasta, aby utworzyły motyle skrzydła. Można posypać cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz