Natchnienie do zrobienia tych babeczek
znalazłam na półce w „Biedronce”. Od razu przypomniały mi się czasy, gdy Kopiec
Kreta po raz pierwszy wszedł na rynek. Kopiec był dziełem Asi i był pyszny. Pamiętam, że wróciliśmy wtedy umęczeni z Kalwarii, a tu takie cudo na stole. Robiłam wtedy próby samodzielnego odtworzenia ciasta i
, niestety, było ono zbyt twarde. Postanowiłam przejrzeć sieć w celu
udoskonalenia przepisu. Pierwszy przepis, dość popularny i powtarzany na wielu
blogach, to ciasto z dodatkiem maślanki. Porażka. Ciasto było gumowate i trudno
było je pokruszyć na drobne kawałeczki. Drugi przepis był z dodatkiem startej
czekolady, ale też okazał się niewypałem. Pech to pech. Szczególnie, że te
nieudane wypieki też trzeba było zjeść. Do trzech razy sztuka, lecz tym razem
użyłam swojego niezawodnego ciasta ucieranego, i babeczki nareszcie się udały.
Pominęłam dodatek wiórków czekoladowych do bitej śmietany ze względu na mały
rozmiar babeczek. Jeśli ktoś ma ochotę wzbogacić nadzienie, proszę bardzo. Z dodatkiem wiórków czekoladowych kopczyki wyglądają i smakują zdecydowanie lepiej. Polecam
wszystkim Kopiec Kreta. Chwała temu, kto wymyślił takie połączenie smaków.
BABECZKI
KOPCE KRETA
Ciasto:
150g
masła
120g
cukru
2 jajka
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
130g
mąki pszennej
20g
kakao
1 ½
łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki
jogurtu naturalnego
Masło
utrzeć z cukrem. Dodawać jajka. Wlać ekstrakt. Wsypać suche składniki. Dodać
jogurt. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperaturze 170°C przez 25 minut.
Wystudzone babeczki wydrążyć. Resztki ciasta drobno pokruszyć.
Nadzienie:
2
banany
1
łyżeczka soku z cytryny
250ml
śmietanki 30%
1 łyżka
cukru pudru
1 łyżka
serka mascarpone
30g gorzkiej czekolady
30g gorzkiej czekolady
Banany
pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Nałożyć do wydrążonych babeczek.
Śmietankę ubić z cukrem. Wymieszać z serkiem mascarpone. Wymieszać z drobno posiekaną czekoladą. Wyłożyć na babeczki
nadziane bananami, formując kopczyk. Na wierzch wysypać pokruszone ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz