środa, 1 lipca 2015

BABECZKI VICTORIA’S SPONGE Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI

Była już maxi wersja Victoria’s SpongeCake, teraz przyszła pora na wersję mini. Przepis jest ten sam. Różnią się tylko rodzajem formy do pieczenia. Tu, wiadomo, blaszka do muffinek. Bita śmietana i truskawki pomiędzy warstwami maślanego ciasta to jest to. W sezonie po-truskawkowym proponuję Babeczki Victoria’s Sponge z dżemem truskawkowym i twarożkiem. Polecam.






BABECZKI VICTORIA’S SPONGE Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI
Ciasto:
170g mąki pszennej
3 jajka
120g cukru
170g masła
1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka. Wsypać mąkę z proszkiem. Wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 22 centymetrów. Piec
w temperaturze 160°C przez 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
            Nadzienie:
250ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
200g truskawek
Śmietankę ubić z cukrem. Smarować nią blat ciasta. Na śmietanie ułożyć plastry truskawek. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch można posypać cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz