Sezon truskawkowy się kończy, a ja na
cześć truskawek przygotowałam angielski klasyk. Bardzo maślane ciasto ucierane
przełożone bitą śmietaną i truskawkami. Po sezonie do przełożenia ciasta warto
użyć dżemu truskawkowego. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam też BabeczkiVictoria’s Sponge z dodatkiem kremowego twarożku.
VICTORIA’S
SPONGE
Ciasto:
170g
mąki pszennej
3 jajka
120g
cukru
170g
masła
1 ¼ łyżeczki
proszku do pieczenia
Masło
utrzeć z cukrem. Dodawać jajka. Wsypać mąkę z proszkiem. Wymieszać. Ciasto
przelać do tortownicy o średnicy 22 centymetrów . Piec
w temperaturze160°C
przez 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
w temperaturze
Nadzienie:
250ml
śmietanki 30%
1 łyżka
cukru pudru
200g
truskawek
Śmietankę
ubić z cukrem. Smarować nią blat ciasta. Na śmietanie ułożyć plastry truskawek.
Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz