poniedziałek, 29 czerwca 2015

VICTORIA’S SPONGE

Sezon truskawkowy się kończy, a ja na cześć truskawek przygotowałam angielski klasyk. Bardzo maślane ciasto ucierane przełożone bitą śmietaną i truskawkami. Po sezonie do przełożenia ciasta warto użyć dżemu truskawkowego. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam też BabeczkiVictoria’s Sponge z dodatkiem kremowego twarożku.






VICTORIA’S SPONGE
Ciasto:
170g mąki pszennej
3 jajka
120g cukru
170g masła
1 ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka. Wsypać mąkę z proszkiem. Wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 22 centymetrów. Piec
w temperaturze 160°C przez 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
            Nadzienie:
250ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
200g truskawek
Śmietankę ubić z cukrem. Smarować nią blat ciasta. Na śmietanie ułożyć plastry truskawek. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch można posypać cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz