wtorek, 9 czerwca 2015

KEBABOWE PIEROGI

Dziś będzie wytrawnie. Przedstawiam pomysł na ciekawą przekąskę lub nawet danie obiadowe, gdy wzbogacimy je odpowiednimi dodatkami. Pierogi kebabowe. Fajne ciasto, fajny farsz. Dobrze się lepiło, dobrze się piekło. Smakują na ciepło, jak też na zimno. Same plusy. Polecam dobrze rozdrobnić mięso, wtedy lepiej połączy się z farszem. Najlepiej tuż po smażeniu, a przed dodaniem przyprawy, porozdzielać kawałki kurczaka widelcem. Dodatki do kebabowych pierogów to sos czosnkowy, barszcz czerwony lub sałatka. Polecam.






KEBABOWE PIEROGI
Ciasto:
1kg mąki pszennej
100g świeżych drożdży
100g stopionego masła
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżka oregano
1 łyżka cukru
500ml ciepłego mleka
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Odstawić na 10 minut. Pozostałe składniki przełożyć do misy. Wlać rozczyn drożdżowy. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć folią. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Ciasto lekko wyrobić. Rozwałkować na grubość 3 milimetrów. Wycinać koła o średnicy 12-14 centymetrów.
Farsz:
1 por
2 cebule
3-4 kolorowe papryki
800g pieczarek
1kg filetów z piersi kurczaka
1 opakowanie przyprawy kebab-gyros
3 łyżki koncentratu pomidorowego
250g tartego żółtego sera
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżki oleju
Pokrojony por i cebulę zeszklić na łyżce oleju. Dodać pokrojoną paprykę
i pieczarki. Smażyć do miękkości. Przełożyć do miski. Pokrojone filety podsmażyć na oleju. Posypać przyprawą kebab-gyros. Kurczaka przełożyć do warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Dodać starty ser i koncentrat. Wymieszać. Na każde koło z ciasta nałożyć jedną łyżkę farszu. Skleić na pół, jak pierogi. Ułożyć na blaszce w niewielkich odstępach.
            Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka wody
Jajko roztrzepać z wodą. Smarować pierogi. Pierożki piec w temperaturze 200°C przez 20 minut. Podawać z sosem czosnkowym lub z barszczem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz