Był już Tort Biały Michałek, teraz pora
na wersję klasyczną. Tort jest czekoladowo – słodko – chrupiący. Będzie
smakował nie tylko wielbicielom Michałków. Dekoracja na bokach to spirale
wykonane tylką M1. Proporcje na dużą, prostokątną blachę podane są w poście Tort Cyfra Jedynka.
TORT
MICHAŁEK
Biszkopt:
5 jaj
¾
szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
Białka
ubić. Dodać cukier. Wlać żółtka. Dodać suche składniki. Wymieszać. Ciasto
przelać do tortownicy o średnicy 20-22 centymetry , z
dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160°C przez
35-40 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić na cztery blaty.
35-40 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić na cztery blaty.
Krem:
300ml
śmietanki 30%
½
szklanki mleka w proszku pełnego
250g
mlecznej czekolady
2 łyżki
rumu
125g
serka mascarpone
120g
prażonych orzechów ziemnych
Śmietankę
podgrzać. Wymieszać z mlekiem. Dodać połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszać,
aż czekolada się rozpuści. Wlać rum. Krem można przecedzić. Schłodzić. Krem
lekko ubić. Serek mascarpone rozrzedzić kilkoma łyżkami kremu. Połączyć z
pozostałym kremem. Wsypać posiekane orzeszki. Wymieszać.
Poncz:
¼ szklanki
rumu
¼
szklanki wody
Wymieszać.
Krem do dekoracji:
5
białek
1 ¼
szklanki cukru
500g
masła
2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
¼
łyżeczki soli
100g
stopionej czekolady
1 łyżka
kakao
Białka
ubijać z cukrem na parze. Gdy cukier się rozpuści, ubijać w mikserze, aż misa
będzie chłodna. Dodać sól i wanilię. Dodawać miękkie masło. Ubijać, aż krem
będzie sztywny. Wlać czekoladę. Dodać kakao. Wymieszać.
Kolejność warstw:
Biszkopt-
¼ ponczu – 1/3 kremu – biszkopt – ¼ ponczu – 1/3 kremu – biszkopt – ¼ ponczu –
1/3 kremu – biszkopt – ¼ ponczu – krem do dekoracji na wierzch i boki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz