czwartek, 28 maja 2015

TORT MICHAŁEK

Był już Tort Biały Michałek, teraz pora na wersję klasyczną. Tort jest czekoladowo – słodko – chrupiący. Będzie smakował nie tylko wielbicielom Michałków. Dekoracja na bokach to spirale wykonane tylką M1. Proporcje na dużą, prostokątną blachę podane są w poście Tort Cyfra Jedynka.





TORT MICHAŁEK
Biszkopt:
5 jaj
¾ szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
Białka ubić. Dodać cukier. Wlać żółtka. Dodać suche składniki. Wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20-22 centymetry, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160°C przez
35-40 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić na cztery blaty.
            Krem:
300ml śmietanki 30%
½ szklanki mleka w proszku pełnego
250g mlecznej czekolady
2 łyżki rumu
125g serka mascarpone
120g prażonych orzechów ziemnych
Śmietankę podgrzać. Wymieszać z mlekiem. Dodać połamaną czekoladę. Dokładnie wymieszać, aż czekolada się rozpuści. Wlać rum. Krem można przecedzić. Schłodzić. Krem lekko ubić. Serek mascarpone rozrzedzić kilkoma łyżkami kremu. Połączyć z pozostałym kremem. Wsypać posiekane orzeszki. Wymieszać.
            Poncz:
¼ szklanki rumu
¼ szklanki wody
Wymieszać.
            Krem do dekoracji:
5 białek
1 ¼ szklanki cukru
500g masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
¼ łyżeczki soli
100g stopionej czekolady
1 łyżka kakao
Białka ubijać z cukrem na parze. Gdy cukier się rozpuści, ubijać w mikserze, aż misa będzie chłodna. Dodać sól i wanilię. Dodawać miękkie masło. Ubijać, aż krem będzie sztywny. Wlać czekoladę. Dodać kakao. Wymieszać.
            Kolejność warstw:
Biszkopt- ¼ ponczu – 1/3 kremu – biszkopt – ¼ ponczu – 1/3 kremu – biszkopt – ¼ ponczu – 1/3 kremu – biszkopt – ¼ ponczu – krem do dekoracji na wierzch i boki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz