poniedziałek, 11 maja 2015

KOKOSANKI

Kokosanki to kolejny ponadczasowy smakołyk. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa, choć w moim domu się ich nie robiło. To bardzo proste połączenie: wiórki, polewa i słodkie, miodowe ciasto. Pycha. Na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Przepis od Basi.






KOKOSANKI
Ciasto:
3 łyżki miodu
50g masła
300g cukru
2 jajka
½ szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400g mąki pszennej
Rozpuścić miód, masło i cukier. Do stygnącej masy dodać jajka wymieszane z mlekiem, oraz pozostałe składniki. Ciasto przelać do prostokątnej blaszki  o wymiarach 25x35 centymetrów. Piec w temperaturze 180°C przez 25-30 minut.
            Polewa:
125g masła
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki wody
3 łyżki kakao
Wszystkie składniki rozpuścić.
            Dodatkowo:
200g wiórków kokosowych
Ciasto pokroić w kostkę. Maczać je w polewie. Obtoczyć w wiórkach kokosowych.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz