poniedziałek, 4 maja 2015

BABKA DROŻDŻOWA MAGDY GESSLER

Aromatyczna babka drożdżowa w sam raz na Wielkanocne, i nie tylko, śniadanie. Przepis ze strony Tysia Gotuje. Dekoracja w stylu iście Wielkanocnym. Tym samym dołączam do licznego grona bloggerów, którzy w ten oryginalny sposób przyozdobili swoje baby.







BABKA DROŻDŻOWA MAGDY GESSLER
Składniki:
½ szklanki ciepłego mleka
40g świeżych drożdży
3 jaja
2 żółtka
¼ łyżeczki soli
100g cukru
100g masła
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka startej skórki z cytryny
½ szklanki rodzynek
W mleku rozpuścić drożdże z 1 łyżką cukru. Odstawić. Jaja ubić z cukrem. Wlać drożdże. Wsypać mąkę, sól i skórkę z cytryny. Dodać miękkie masło. Wsypać rodzynki. Wyrobić gładkie ciasto. Przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Ciasto przełożyć do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Odstawić na 30 minut. Piec w temperaturze 180°C przez 30-40 minut.
            Lukier:
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Wymieszać. Polać przestudzoną babkę.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz