No,
wreszcie zagościły truskawki na moim stole. Choć nie, truskawki goszczą już od
tygodnia, ale w tym sezonie zabrakło mi weny na truskawkowe wypieki czy desery.
Są tradycyjne truskawki ze śmietaną, bądź koktajle. Są dżemy klasyczne i dżem zszampanem. Ale ciasto z truskawkami było tylko jedno. Ale aż dwa razy, co moim
zdaniem, dobrze o nim świadczy. Przepis jest ze strony Moje Wypieki, lecz
warstwę serową dostosowałam do swoich potrzeb. Nie chciałam, żeby warstwa
serowa była gładka i puszysta, jak w serniku. Do tego ciasta pasował mi ser o
wyrazistej strukturze, dlatego twarogu nie mieliłam, a w przepisie pominęłam
masło. Taka wersja najbardziej mi odpowiada. Ciasto było świetne. Duża blacha
ciasta, choć nie prezentowało się ono aż tak okazale, zniknęła bardzo szybko.
To zasługa warstwy serowej. Wspaniale pasowała do truskawek i bardzo
wzbogaciła ciasto. Polecam.
TRUSKAWKOWE
CIASTO Z SEREM I KRUSZONKĄ
Ciasto:
125g
masła
150g
cukru
2 jajka
60g
mąki ziemniaczanej
180g
mąki pszennej
1 ½
łyżeczki proszku do pieczenia
90g
śmietany 18%
Masło
utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku. Wsypywać suche składniki na przemian
ze śmietaną. Ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 25x35 centymetrów.
Ser:
400g
twarogu
2
żółtka
110g
cukru
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
Wszystkie
składniki wymieszać widelcem. Wyłożyć na ciasto.
Truskawki:
500g
truskawek
Połówki
owoców ułożyć na warstwie serowej.
Kruszonka:
100g
mąki pszennej
50g
cukru
60g
stopionego masła
Wszystkie
składniki wymieszać. Kruszonkę wysypać na truskawki. Ciasto piec w temperaturze
170°C
przez 60 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz