Nie tylko dla czekoholików. Dla nich mam
w zanadrzu granolę potrójnie czekoladową. Tym razem jest skromniej. Czekolada i
kakao w towarzystwie migdałów i suszonych wiśni. Nie da się jej podjadać prosto
ze słoika, ze względu na intensywny smak kakao. Natomiast w połączeniu z
mlekiem, czy z jogurtem – rewelacja. Przepis z Moich Wypieków. Polecam.
CZEKOLADOWA GRANOLA
Składniki:
300g
płatków owsianych
100g
migdałów
170g
miodu
4 łyżki
kakao
¼
łyżeczki soli
4 łyżki
oleju
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1
łyżeczka cynamonu
100g
gorzkiej czekolady
300g
suszonych wiśni
Płatki
wymieszać z migdałami. Miód rozpuścić. Wymieszać z olejem, kakao i przyprawami.
Polać płatki. Wymieszać. Masę rozłożyć na blaszce. Piec w temperaturze 160°C przez 30-35 minut. Do
ciepłej jeszcze masy dodać posiekaną czekoladę. Wystudzić. Wymieszać z
wiśniami. Przechowywać do trzech tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz