piątek, 24 lipca 2015

CZEKOLADOWA GRANOLA

Nie tylko dla czekoholików. Dla nich mam w zanadrzu granolę potrójnie czekoladową. Tym razem jest skromniej. Czekolada i kakao w towarzystwie migdałów i suszonych wiśni. Nie da się jej podjadać prosto ze słoika, ze względu na intensywny smak kakao. Natomiast w połączeniu z mlekiem, czy z jogurtem – rewelacja. Przepis z Moich Wypieków. Polecam.





CZEKOLADOWA GRANOLA
Składniki:
300g płatków owsianych
100g migdałów
170g miodu
4 łyżki kakao
¼ łyżeczki soli
4 łyżki oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
100g gorzkiej czekolady
300g suszonych wiśni
Płatki wymieszać z migdałami. Miód rozpuścić. Wymieszać z olejem, kakao i przyprawami. Polać płatki. Wymieszać. Masę rozłożyć na blaszce. Piec w temperaturze 160°C przez 30-35 minut. Do ciepłej jeszcze masy dodać posiekaną czekoladę. Wystudzić. Wymieszać z wiśniami. Przechowywać do trzech tygodni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz