czwartek, 9 lipca 2015

KREM MAŚLANY NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ

Krem maślany na bezie szwajcarskiej jest niezawodny w dekorowaniu ciast, babeczek i tortów. Można dowolnie zmieniać jego smak i kolor poprzez odpowiednie dodatki. Jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga użycia termometru cukierniczego. Świetnie się nim dekoruje, gdyż idealnie odwzorowuje kształty tylek i szybko twardnieje w lodówce. Gdy wymaga ponownego użycia, krem można krótko podgrzać w mikrofalówce lub na parze. Przepis na krem czekoladowy znajduje się przy Torcie Michałku, przepis podstawowy znajduje się poniżej. Nie mam jakichś szczególnych porad przy tym przepisie, gdyż jest on dość prosty. Mogę tylko powiedzieć, że białka z cukrem na parze lepiej ubijać rózgą, niż mikserem, gdyż wtedy cukier lepiej się rozpuści. Polecam krem szczególnie do wymyślnych dekoracji tortów.





KREM MAŚLANY NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ
Składniki:
5 białek
1/8 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
500g masła
Białka ubijać na parze przy użyciu rózgi. Stopniowo dodawać cukier. Gdy cukier się rozpuści, pianę zdjąć z ognia. Ubijać do momentu, aż misa miksera będzie chłodna. Stopniowo dodawać miękkie masło. Dodać pozostałe składniki. Ubijać do uzyskania jednolitej masy.















5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy do ubijania konieczne jest specjalne mieszadło czy wystarczy standardowa koncowka do ubijania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bezę, po zaparzeniu, ubijamy zwykłą końcówką, jak na biszkopt lub do bitej śmietany. Najlepiej użyć miksera stacjonarnego, ponieważ wtedy będziemy mieć wolne ręce, a wystudenie bezy zajmuje kilka minut.
      Pozdr.
      =)

      Usuń