Zasmakowałam w puddingach. Lubię słodkie
podwieczorki, a pudding jest i słodki i sycący. Przepis pochodzi z programu Na Słodko.
Autorka na podstawę użyła bagietki, ja natomiast dodałam pieczywo, które było w
domu, czyli głównie chleb. Ponoć najlepsze puddingi są z brioszki, ale nie
miałam jeszcze okazji takiego spróbować. Kiedyś upiekłam pudding na bazie z
tostów francuskich i przyznaje, że dodały całości wigoru. Tutaj niebanalną role
odgrywały jabłka. Były chrupiące i winne. Miały zupełnie inną strukturę, niż
pozostałe składniki. Niestety nie wniosły one wyraźnego smaku, dlatego swój
pudding wzbogaciłam o aromatyczną pomarańczę. Takie połączenie było idealne.
Polecam na słodki podwieczorek.
PUDDING
CHLEBOWY Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI
Składniki:
300g
czerstwego pieczywa
2
jabłka
2 łyżki
rodzynek
50g
stopionego masła
1
pomarańcza
Pieczywo
pokroić w grubą kostkę. Wsypać drobno pokrojone jabłka. Dodać rodzynki, skórkę
i sok z pomarańczy. Wlać stopione masło. Przełożyć do naczynia.
Sos:
2 jaja
2
żółtka
2
szklanki śmietanki
1
szklanka mleka
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
½
szklanki cukru
Wszystkie
składniki wymieszać. Zalać pieczywo. Odstawić na 15 minut, aby pieczywo
nasiąkło sosem. Piec w kąpieli wodnej, w temperaturze 175°C , przez 45 minut.
Dodatkowo:
2 łyżki
miodu lub Irish Cream
Smarować
jeszcze ciepły pudding.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz