Po obejrzeniu programu Pyszne 25, od razu
znalazłam pomysł na podwieczorek dla rodziny. Naleśniki z jabłkami w karmelu. Mój
niejadek - Nati, ograniczyła się do pałaszowania samych naleśników. Na szczęście
pozostali członkowie rodziny docenili moją pracę i ze smakiem zajadali się
gotowymi naleśnikami z nadzieniem. Nie miałam już serca do robienia kremu
waniliowego, zastąpiłam go zrobionym na szybko waniliowym sosem jogurtowym. Naleśniki
były bardzo smaczne. Karmel doskonale pasował do jabłek i dodawał im słodyczy. Całość
stanowiła nie byle jaką przekąskę. No i nie było przy tym zbyt wiele pracy. Jabłka
gotowe były niemal w mig. Jedyna trudność to usmażenie odpowiedniej ilości naleśników,
ponieważ znikały tuż po zdjęciu z patelni. Tak więc za chyba dziesiątym podejściem
udało mi się odłożyć kilka sztuk do nadziania. Przyznam się, że ja też pomagałam
naleśnikom w znikaniu.
NALEŚNIKI
Z JABŁKAMI W KARMELU
Ciasto:
500ml
mleka
200g
mąki
2 jaja
1 łyżka
cukru
¼
łyżeczki soli
1 łyżka
stopionego masła
Jajka
wymieszać z odrobiną mąki. Stopniowo dodawać pozostałe składniki. Smażyć
naleśniki.
Nadzienie:
4
jabłka
3 łyżki
cukru brązowego
1
łyżeczka masła
Cukier
roztopić na patelni. Dodać masło. Wsypać jabłka pokrojone w ósemki. Smażyć, aż
owoce zmiękną. Przekładać naleśniki. Można podawać z sosem custard.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz