niedziela, 20 października 2013

TARTELETKI CYTRYNOWE

Przepis pochodzi z programu Anny Olson. Autorka robiła jedno duże ciasto. Ja posiadam jedynie małe foremki, dlatego w moim wykonaniu dzieło jest mniejsze, ale za to liczniejsze. Bardzo wyraźnie czuć cytrynę zarówno w kremie, jak i w cieście. Wspaniały kontrast smaków - słodki i zarazem lekko kwaśny. W ramach przeróbki, wierzch udekorowałam świeżymi malinami.  Ciasto zyskało zupełnie inny wymiar.  Powstały tarteletki cytrynowo-malinowePolecam.







TARTELETKI CYTRYNOWE
Ciasto:
200g masła
1/3 szklanki cukru
4 żółtka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać żółtka. Dodać sypkie składniki. Zagnieść. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować. Wyłożyć foremki. Piec w temperaturze 180°C przez 10 minut obciążone fasolą. Przez kolejne 10 minut piec bez ciężaru. Ostudzić.
            Krem:
2 cytryny
½ szklanki cukru
4 jaja
1 szklanka śmietanki 30%
Jaja wymieszać z cukrem, skórką z 1 cytryny i 1/3 szklanki soku cytrynowego. Dodać śmietankę. Ubić na gładko. Masą wypełniać upieczone spody. Piec przez 30 minut. Wierzch można udekorować sosem malinowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz