Szkoda, że jeszcze nikomu nie udało się
znaleźć polskiego odpowiednika dla słowa snickerdoodle. Powiedzieć - ciastka
cynamonowe - to zdecydowanie za mało. Tutaj mam je w podwójnej wersji, którą
zobaczyłam na stronie Bakerelli. Polecam. Można jeść je razem lub osobno. W
każdej formie wypieki te smakują niesamowicie.
BABECZKI SNICKERDOODLES DUO
Ciasteczka:
250g mąki
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
125g masła
80g cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i wanilię. Dodać pozostałe składniki. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć je w cukrze
z cynamonem. Ułożyć na blasze. Lekko spłaszczyć. Piec w180°C przez
15 minut.
z cynamonem. Ułożyć na blasze. Lekko spłaszczyć. Piec w
15 minut.
Posypka:
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Wymieszać.
Babeczki:
1 ½ szklanki mąki
½ łyżki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
½ łyżki cynamonu
¾ szklanki cukru
115g masła
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka
Masło utrzeć z cukrem. Wbić po jednym jajku. Dodać ekstrakt waniliowy. Wlać mleko na przemian z suchymi składnikami. Przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut.
Krem:
300ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
125g serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Śmietanę ubić z cukrem. Wymieszać z serkiem. Masą przełożyć przekrojone babeczki oraz udekorować wierzch. Na kremie ułożyć ciastko. Można ponownie udekorować kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz