Ciasto jest na bazie biszkoptu lecz po
dodaniu marchewki stało się bardziej wilgotne i treściwe. Bardzo wyraźnie czuć
w nim kakao. Bita śmietana i maliny świetnie do niego pasują. W oryginalnym
przepisie maliny należy rozłożyć na bitej śmietanie. Ja od kilku wypieków rozsmarowuję na cieście część sosu malinowego, a dopiero na tym kładę bitą
śmietanę. Z malin zaś staram się zrobić oczko. Pozamieniałam kolejność ze
względu na to, że nie w każdych warunkach jest możliwość polania rolady sosem.
Z sosikiem ciasto przecież smakuje wybornie. Do tego jest odrobinę zdrowe ze
względu na owoce i warzywa, czyli malinki i marchewkę. W sezonie letnim często
marchewkę zastępuję cukinią, ponieważ rośnie w ogrodzie zdecydowanie za szybko
i potem pasuje jakoś wykorzystać te grube kloce. Polecam wszystkim. Przepis jest
z programu Cook Yourself Thin.
CZEKOLADOWO-MALINOWA ROLADA
Ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru pudru
½ łyżeczki soli
3 łyżki kakao
¾ szklanki drobno startej
marchewki
¾ szklanki mąki pszennej
Białka ubić z solą. Dodać 2 łyżki
cukru. Żółtka ubić z pozostałym cukrem. Dodać kakao i marchewkę. Stopniowo
dodawać pianę z białek. Dodać mąkę. Piec w blaszce o wymiarach 25 x 35 centymetrów przez
około 10 minut w temperaturze 200°C .
Po upieczeniu zwinąć w rulon.
Masa:
¾ szklanki śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka malin
1 łyżka cukru pudru do posypania
1 łyżka cukru pudru do posypania
Śmietankę ubić z cukrem i
wanilią. Wyłożyć na ciasto. Posypać malinami. Zwinąć roladę. Posypać cukrem
pudrem.
Sos:
1 ½ szklanki malin
1/3 szklanki cukru
¼ szklanki wody
Wszystkie składniki gotować aż
maliny się rozpadną. Przecedzić. Plastry rolady podawać polane sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz