piątek, 29 listopada 2013

BUDYŃ CYNAMONOWY

Od kiedy tylko zobaczyłam ten przepis, miałam wielką chrapkę na budyń cynamonowy. Proste składniki, łatwe wykonanie – idealne na podwieczorek. Niestety nie doczytałam, że budyń ten należy upiec. Zamiast na podwieczorek podałam go na kolację. Ale dzięki temu pieczeniu miałam okazję przetestować sprzęt do pieczenia. Ponieważ moje ramekiny były bardzo małe, od dłuższego czasu zastanawiałam się jakby to było upiec kubek lub filiżankę. Zdecydowałam się na białe filiżanki słynnej 10 lat temu nietłukącej się firmy, które wypożyczyłam od mamy. Bardzo dobrze zniosły kąpiel wodną i prawie 200°C. Polecam wszystkim, którym zabrakło kokilek. Pomysł na pieczenie w filiżankach zaczerpnęłam z programu Na Słodko. Autorka podawała tak m.in. owoce pod kruszonką i inne porcjowane dania. Wracając do budyniu, dodam, że był smaczniutki. Bardzo aromatyczny. Dobrze wyjmował się z filiżanek, które wcześniej posmarowałam olejem. A ostatnie dwie porcje budyniu zamieniłam w Creme Brulee, który też polecam.






BUDYŃ CYNAMONOWY
Składniki:
2 ½ szklanki mleka
1 laska cynamonu
¼ łyżeczki soli
3 jaja
¼ szklanki miodu
Mleko podgrzać z cynamonem. Jajka roztrzepać z miodem i solą. Wlać ciepłe mleko. Przecedzić. Krem przelać do foremek. Piec w kąpieli wodnej przez 40 minut. 




środa, 27 listopada 2013

RACUSZKI POMARAŃCZOWE

Sposób na szybki podwieczorek.. To bardzo proste. Racuszki na proszku do pieczenia, czyli pancakes. Tym razem robiłam je w wersji aromatyzowanej pomarańczą i z dodatkiem pomarańczowego sosu. Inspiracją były dla mnie pankejki z Kwestii Smaku.







RACUSZKI POMARAŃCZOWE
Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 łyżki cukru
¼ łyżeczki soli
1 jajko
¾ szklanki maślanki
1 łyżka stopionego masła
1 pomarańcza
Wymieszać suche składniki. Dodać maślankę i masło. Zetrzeć skórkę z całej pomarańczy. Dodać sok z połowy pomarańczy. Ciasto odstawić na 30 minut. Smażyć małe placuszki.
            Sos:
2 pomarańcze
½ szklanki cukru
2 łyżki likieru Grand Marnier
Do rondelka wsypać cukier. Dodać pokrojoną 1 pomarańczę i sok z połowy pomarańczy. Gotować przez 10 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać likier. Stosy naleśników polać sosem. Można posypać prażonymi migdałami.













wtorek, 26 listopada 2013

DŻEM WINOGRONOWY Z IMBIREM

Jak wykorzystać winogrona ogrodowe nie robiąc z nich wina.. Znalazłam przepis na dżem, którego bohaterem  właśnie te winogrona. Od lat w moim domu nie robi się już wina gronowego, ale winogron nadal rośnie sobie bujnie, z sentymentem w ogrodzie. Wreszcie udało mi się znaleźć dla niego alternatywę. Dżem z dodatkiem imbiru oraz subtelna, maleńką nutką jabłka. Najwięcej pracy trzeba było włożyć w przygotowanie owoców, szczególnie podczas obierania winogron ze skórek. Drugi absorbujący etap to przecieranie przez sito. Reszta to sama przyjemność. Szczególnie smakowanie gotowego już dzieła.






DŻEM WINOGRONOWY Z IMBIREM
Składniki:
5 kg winogron
1 kg cukru
2 goździki
2 cm imbiru
1 kg jabłek
1 kg gruszek
½ cytryny
Obrane owoce zasypać cukrem. Odstawić na noc. Dodać przyprawy. Dodać starte jabłka i gruszki. Wycisnąć sok z cytryny. Smażyć. Dżem przetrzeć przez sito. Nakładać do słoików.








poniedziałek, 25 listopada 2013

CYNAMONOWY CREME BRULEE

Z tego przepisu Anny Olson śmiało można było zrobić pyszny budyń. Takie było też moje założenie, ale nie byłam skłonna przyjąć faktu, że ten budyń trzeba upiec. Dlatego postanowiłam zrobić z niego Creme Brulee. Wymagało to jedynie dodatku odrobiny cukru i ognia, tak więc twórczo nie poszalałam. Nic nie szkodzi, bo sam smak kremu był wystarczająco odważny. Lubię cynamon. W tym wydaniu także mi zasmakował. Krem miał delikatną konsystencję, co dobrze komponowało się z chrupkim wierzchem. Na samej górze utworzył się cynamonowy kożuszek, który najbardziej mi smakował. Aromatyzowałam mleko cynamonem w proszku, ponieważ zapomniałam o tym, że kora cynamonu gdzieś w szafce jest. Cynamon dobrze połączył się z mlekiem i nadał mu ciemniejszą, brązową barwę. Co do czasu pieczenia kremu – słyszałam o kilku sposobach. Pierwszy to poruszanie naczyniem i sprawdzenie, czy krem się trzęsie. Drugi, to kopnięcie w drzwiczki piekarnika. Nadal mam obawy przed zastosowaniem tej metody. Przy tym przepisie natomiast zetknęłam się z metodą tzw. patyczka. Tylko nie wiem, co na tym patyczku miało się znaleźć i jak to później zinterpretować. Moje kremy, upieczone w minimalnym czasie wg przepisu i sprawdzone patyczkiem miały bardzo delikatną konsystencję. Wykałaczka gładko wchodziła w masę, a po wyjęciu widać na niej było niewielki ślad wilgoci. Krem był upieczony, ale na mój gust, dałabym mu jeszcze kilka minut, aż do faktycznie suchego patyczka. Tak więc do następnego razu, kiedy to pochwalę się, czy moje patyczkowe przypuszczenia były trafne. Przy okazji ślę pozdrowienia autorce bloga Kwestia Smaku, w którym przedstawiła swoją wyjątkową metodę na udany creme brulee – trzaśnięcie drzwiami piekarnika. Zapadła mi w pamięć.








CYNAMONOWY KREM BRULEE
Składniki:
2 ½ szklanki mleka
1 laska cynamonu
¼ łyżeczki soli
3 jaja
¼ szklanki miodu
4 łyżki cukru
Mleko podgrzać z cynamonem. Jajka roztrzepać z miodem i solą. Wlać ciepłe mleko. Przecedzić. Krem przelać do foremek. Piec w kąpieli wodnej przez 40 minut. Schłodzić. Posypać cukrem. Opalić palnikiem lub pod grillem w piekarniku.









piątek, 22 listopada 2013

BANANOWE MUFFINY Z CZEKOLADĄ

Po raz pierwszy spotkałam się z przepisem na bananowe muffinki z tak dużą ilością bananow. Tak naprawdę stanowiły one bazę całego ciasta. Do tego aromatyczne kakao, biała czekolada i muffinki wyszły obłędne. Były bardzo lekkie i puszyste, co bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Smakowały wybornie. Przepis z programu Abc Gotowania.







BANANOWE MUFFINY Z CZEKOLADĄ
Składniki:
4 banany
1 jajko
½ szklanki oleju
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 i ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
2 łyżki kakao
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
100g gorzkiej czekolady
100g białej czekolady
Banany zmiksować na puree. Połączyć z mokrymi składnikami. Masę dodać do suchych składników. Wymieszać. Wsypać pokrojoną czekoladę. Wymieszać. Nałożyć do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.






czwartek, 21 listopada 2013

MINI JABŁKA Z KRUSZONKĄ

Muffinki były robione w oparciu o przepis Sharon ze strony Icedjems.com. Były bardzo smaczne, lecz ich forma momentami była nieco kłopotliwa. Ponieważ jabłka znajdowały się na samym dnie foremki, konieczne było jedzenie muffinek łyżeczką bezpośrednio z papilotki. Ja użyłam papierowych foremek, których dno nasiąknęło sokiem jabłkowym. Co do smaku, nie mam żadnych zastrzeżeń. Ciasto było lekkie i puszyste, nie przytłaczało całości. Kruszonka tradycyjnie - angielsko - słodka. Jabłka świetnie się wypiekły, a struktura ich została zachowana. Do pieczenia polecam foremki z aluminiową powłoką. Można też zamienić kolejność warstw na ciasto- jabłka – kruszonka. Ja na pewno tak zrobię następnym razem. Smacznego.








MINI JABŁKA Z KRUSZONKĄ
Jabłka:
3 jabłka
60g cukru brązowego
¼ łyżeczki cynamonu
Jabłka pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem, aby oblepiły się sosem. Nałożyć po 1 łyżce jabłek do foremek z rantem.
            Ciasto:
170g masła
170g cukru
2 jaja
3 łyżki śmietany
170g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jaja. Wsypać mąkę z proszkiem. Dodać śmietanę. Nałożyć na jabłka po łyżce ciasta.
            Kruszonka:
60g cukru brązowego
60g masła
100g mąki

Składniki rozetrzeć palcami. Na ciasto nałożyć po łyżce kruszonki. Piec w temperaturze 200°C przez 20 minut.












czwartek, 14 listopada 2013

CZEKOLADOWY PUDDING CHLEBOWY

Podczas przeszukiwania magicznego pudełka z przepisami, przewinęła się gdzieś nazwa Pudding Czekoladowy. Mimo drobnych poszukiwań, nie udało mi się ponownie trafić na ten przepis, wiec poszukałam godnego zastępcę. Pudding chlebowy z przepisu Marthy Stewart przesiąknięty wspaniałą gorzką czekoladą.








CZEKOLADOWY PUDDING CHLEBOWY
Składniki:
300g czerstwej chałki
1/3 szklanki rodzynek
Chleb pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z rodzynkami. Przełożyć do naczynia.
            Sos:
2 szklanki mleka
90g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
2 jaja
½ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Mleko podgrzać. Rozpuścić w nim masło i czekoladę. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać wanilię i mleko. Zalać chleb. Docisnąć, żeby nasiąkł. Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.