piątek, 29 marca 2013

SAŁATKA GORDONA


Bardzo fajna sałatka. Świeża i zaskakująca. Zaskoczyła nas swoją prostotą i wyrafinowanym smakiem. Składniki były bardzo proste, ale ich połączenie tworzyło wspaniałą gamę smaków i tekstur. Do tego oryginalny dressing, gdyż z dodatkiem sosu Worcestershire. Moja wersja troszkę różniła się od oryginału, gdyż nie wszystkie składniki były dostępne. Za salami aż tak nie przepadamy, wiec użyłam zwykłej wędliny, którą przysmażyłam na patelni. Ser, to zwykły edamski. Zamiast ciecierzycy, którą u nas zdobyć jest mega wyzwaniem, użyłam czerwonej fasoli. Cykorię pominęłam, bo po nią też trzeba się fatygować  25km. Reszta się chyba zgadza. Wyszło pysznie.






SAŁATKA GORDONA
Składniki:
8 pomidorków koktajlowych
1 papryka
1 szalotka
200g salami
1 puszka ciecierzycy
200g sera Edam
1 cykoria
1 sałata rzymska
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
Warzywa drobno pokroić. Salami i ser pokroić w paski. Wymieszać.
            Sos:
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego
1 łyżka sosu Worcestershire
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka oregano
Czosnek zetrzeć. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Polać sałatę.











czwartek, 28 marca 2013

SPAGHETTI CARBONARA


Jest to dietetyczna wersja carbonary. Z programu Cook Yourself Thin. Zaskoczę was tym, że jest ona tysiąc razy lepsza, niż oryginał. Mój szwagier jest Włochem z zamiłowania i czasem serwował mi oryginalne włoskie makaron. Nie ujmując Włochom kunsztu kulinarnego, wolę jednak tę moją carbonarę. Groszek do makaronu.. kto by pomyślał. A jednak. Rola groszku jest w tym daniu niezastąpiona. Oczywiście można się bez niego obejść. Wtedy smakiem rządzą przepyszne bekonowe skwareczki. W połączeniu z groszkiem i mleczno-jajecznym sosem jest to bomba wśród makaronów. Szczerze polecam i zapraszam do częstowania się moją pyszną Carbonarą.







SPAGHETTI CARBONARRA
Składniki:
3 plastry bekonu
1 łyżka oliwy
1 cebula
1/3 szklanki mleka
1 jajko
1 szklanka groszku
6 łyżek parmezanu
200g pełnoziarnistego spaghetti
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
natka pietruszki
Boczek przysmażyć na średnim ogniu, aż zbrązowieje, około 6 minut. Odsączyć i osuszyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z groszkiem. Usmażyć cebulę. Mleko i jaja wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Dodać do cebuli. Połączyć sos z makaronem. Następnie dodać ser, natkę pietruszki, pocięty boczek. Podawać oprószone pieprzem.









wtorek, 26 marca 2013

KURCZAK PIECZONY Z WARZYWAMI


Oto kolejny niezawodny przepis Nigelli z programu Nigellissima. Prosty kurczak, lecz pełen aromatu. Szczerze mówiąc, nie spodziewałam się, że mięso będzie aż tak aromatyczne. Całość cudownie pachniała papryką. Oliwek nie dodawałam, ponieważ nie chciało mi się gonić po nie do sklepu. Papryka wystarczyła. To ona tu rządziła i to w bardzo pozytywny sposób. Mniam.






 PIECZONY KURCZAK Z WARZYWAMI
Składniki:
1 kurczak
2 papryki
2 pory
½ cytryny
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki czarnych oliwek
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
Kurczaka przyprawić w środku solą i pieprzem. Włożyć do niego rozmaryn i połówkę cytryny. Kurczaka ułożyć na pokrojonych warzywach. Całość polać oliwą. Posypać solą i pieprzem. Piec w 200°C przez 1h 15 minut.






poniedziałek, 25 marca 2013

CYNAMONOWE DROŻDŻÓWKI W STYLU LØM

Hairy Bikers. Widziałam ich raz i stwierdziłam, że wyglądają mało apetycznie. Zmieniłam zdanie, gdy oglądnęłam ich Bakation z wizytą w Norwegii. Uważam, że to piękny kraj. Przez trzy lata miałam możliwość pracować tam podczas wakacji. Ciężką pracę umilały nam wspaniałe widoki. Najfajniejsze było to, że za każdym zakrętem rozciągał się inny widok. Dosłownie. I nigdy się to nie nudziło. W deszczu - wtedy szalały przydrożne wodospady. Podczas mgły - znajdowaliśmy się po prostu w chmurach. W słońcu - wtedy woda w fiordach stawała się przebłękitna. A góry... ech. Chyba nigdy mi się to nie znudzi. A wraz z oglądaniem programu powracały wspomnienia. Bikersi byli m.in. w miasteczku Løm. Tam pewien piekarz przygotowywał swoje zawijane drożdżówki. Do tego przepisu użyłam ciasta z przepisu na budyniowe ślimaczki, a reszta była mniej więcej już taka, jak w programie. Mam nadzieję. Te szalone zawijaski bardzo ładnie wyglądały. Chwilę zajęło mi dojście do wprawy, czyli wyrobienia pewnej ręki. Kilka sztuk było naprawdę idealnie zakręcone. Drożdżówki były bardzo smaczne. Bardzo cynamonowe. Dodam jeszcze, że póki co jest to jedyna drożdżówka z której masa maślana nie wycieka w trakcie pieczenia. Polecam.






 CYNAMONOWE DROŻDŻÓWKI NA WZÓR LØM
Ciasto:
500g mąki pszennej
50g cukru
100g stopionego masła
30g świeżych drożdży
2 jaja
1 żółtko
½ szklanki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 1 łyżeczką cukru. Do mąki dodać sól, drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Przykryć. Odstawić na 1 godzinę. Ciasto zagnieść. Rozwałkować.
            Pasta cynamonowa:
100g masła
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru
Składniki wymieszać. Ciasto posmarować pastą cynamonową. Złożyć w kopertę. Rozwałkować prostokąt o wymiarach 40x60cm. Kroić długie paski o szerokości 1-2 centymetrów. Pasek ciasta skręcić w spiralę. W lewej ręce trzymać jeden koniec ciasta. Drugą ręką okręcić ciasto dwa razy wokół lewej dłoni. Przytrzymać lewym kciukiem. Końcówkę przełożyć w poprzek i zawinąć do środka bułki. Ułożyć na blaszce. Przykryć. Odstawić na 30 minut.
            Dodatkowo:
1 łyżka cukru brązowego
1 jajko
Bułki smarować roztrzepanym jajkiem. Posypać cukrem. Piec w 200°C na jasnozłoty kolor.







niedziela, 24 marca 2013

CIASTKA DIGESTIVE

Po kilku przypadkowych kliknięciach natrafiłam na ten przepis na stronie Pszczółkowe Gotowanie. Ciastka digestive są popularne w sernikach nowojorskich. Nie miałam jeszcze okazji, aby upiec taki sernik. Pomyślałam, że zrobienie ciasteczek owsianych będzie ku temu dobrą podstawą. Wykonanie było bardzo proste. Pieczenie trwało dosłownie krótką chwilkę i ciastka gotowe. Lekko słonawe, lecz pyszne. Doskonale smakowały z Masłem Orzechowym, które zrobiłam następnego dnia. Mam tylko jedną uwagę. W ciastkach był mocno wyczuwalny mączny smak płatków owsianych. Moja propozycja, to uprażenie płatków przed ich zmiksowaniem. Wtedy staną się bardziej chrupiące i stracą swój charakterystyczny, zbożowy posmak. Przy kolejnej partii spróbuję tego sposobu.







CIASTECZKA DIGESTIVE
Składniki:
100g masła
4 łyżki mleka
4 łyżki miodu
¼ łyżeczki imbiru
50g prażonych płatków owsianych
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
175g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g mąki pszennej
¼ łyżeczki kurkumy
Płatki zmiksować w blenderze na pył. Dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość 5 milimetrów. Szklanką wycinać koła. Nakłuć wykałaczką. Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut.











sobota, 23 marca 2013

SMAŻONY BANAN Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

Przepis znaleziony na szybko pośród wycinków ze starych gazet. Był równie szybko przygotowywany, pod tak zwanym wpływem chwili. Banany lubię, więc deser też mi smakował. Brakło odrobiny rześkości w postaci gałki lodów lub bitej śmietany. Niestety tego szczegółu zabrakło w mojej lodówce. Nadrobię następnym razem. Przepraszam za jakość zdjęć. Gdy na nie patrzę, dochodzę do wniosku, że doskonale opisują nastrój, jaki panował podczas tamtego wieczoru. Pora była późna i dość już mroczna, osłodziła nam ją dawka owocowego deseru.







SMAŻONY BANAN W POLEWIE CZEKOLADOWEJ
Składniki:
2 banany
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka masła
4 kostki gorzkiej czekolady
2 gałki lodów
Obrane banany skropić sokiem z cytryny. Smażyć na maśle na złoty kolor. Polać roztopioną czekoladą. Podawać z lodami.






piątek, 22 marca 2013

BABECZKI Z MAKARONEM

Poszukiwałam szybkiego przepisu na babeczki. Wybieraliśmy się do znajomych i postanowiłam wziąć ze sobą coś słodkiego. Niestety wcześniejsza partia muffinów, które przerabiałam z innego przepisu nie udały się na tyle godne, aby je pokazywać publicznie. W tej sytuacji niezawodne były Moje Wypieki, w których znalazłam m.in. ten przepis na babeczki cytrynowe. W oryginalnym przepisie, ciastka miały formę typowo babkową, wielkanocną i polane były lukrem. Ja postanowiłam wykorzystać bazę i udekorować ją odrobiną spaghetti z kremu maślanego z serkiem. Docelowo miało to być spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym, lecz z samym makaronem prezentowały się znacznie lepiej. Pomysł na szalone cupcakes zaczerpnęłam ze strony Icedjems. Przepis na krem maślany podesłała mi szwagierka Jagoda. Z początku byłam lekko sceptyczna co do niego, gdyż już wcześniej próbowałam tego typu kremu. Ten jednak okazał się całkiem przyzwoity i smaczny. Do tego bardzo dobrze utrzymywał kształt. Można było nim robić nawet słynne girlandy ze ‘Słodkiego Biznesu’. Babeczki z lekkim poczuciem humoru. Polecam.





BABECZKI JOGURTOWE Z MAKARONOWYM KREMEM
Składniki:
125g jogurtu naturalnego
75g roztopionego masła
2 jajka
1 cytryna
150g mąki pszennej
½ łyżeczki sody
¼ łyżeczki soli
125g cukru
Do jogurtu dodać masło, jaja i skórkę z cytryny. Roztrzepać. Wsypać suche składniki. Krótko wymieszać. Wlać do foremek. Piec w temperaturze 170°C przez 30 minut.
            Krem:
75g masła
300g serka kremowego
6 łyżek cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem. Wymieszać z serkiem. Cienka końcówką wyciskać wzorki makaronu spaghetti.
            Imitacja spaghetti z klopsikami:
12 czekoladek Ferrero Rocher
1/3 szklanki dżemu truskawkowego
2 kostki białej czekolady
Czekoladki (klopsiki) obtoczyć w dżemie (sos pomidorowy). Ułożyć na kremie (spaghetti) na babeczce. Na wierzch zetrzeć czekoladę (parmezan).