niedziela, 30 sierpnia 2015

BISCOTTI KOKOSOWE W CZEKOLADZIE

To najskromniejsza wersja biscotti, jaką do tej pory upiekłam. Z wiórkami kokosowymi. Dla podkręcenia smaku, dodałam czekoladową polewę. W takim zestawieniu biscotti są przepyszne. Kawałki czekolady można też dać do środka ciasta. Przepis ze strony My Recipes.






KOKOSOWE BISCOTTI Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ
Składniki:
1 ½ szklanki mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki sody
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 jajka
1 szklanka wiórków kokosowych
Suche składniki wsypać do miski. Wlać roztrzepane jajka i ekstrakt. Zagnieść ciasto. Z ciasta uformować lekko spłaszczony wałek. Piec w temperaturze 170°C przez 25 minut. Ciasto pokroić w skośne kromki o grubości 1,5 centymetra. Piec je jeszcze przez 15 minut.
            Dodatkowo:
100g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Ciastka zanurzać do połowy w czekoladzie. Odstawić do stężenia.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz