czwartek, 13 sierpnia 2015

CIASTECZKA Z MIKROFALÓWKI

Gdy za oknem 35 stopni, nie chce się włączać piekarnika. Ale, gdy napadnie nas smak na domowe wypieki, co wtedy? Poratują nas ciasteczka z mikrofalówki. Ciasto przygotowuje się jak zwykle, a czas pieczenia wynosi jedynie 3 minuty. Ciastka smakują dobrze, słodkie i z czekoladą. Jedyny minus to kolor. Blady. Cóż, inaczej się nie da. Przepis od Ochikeron.






CIASTKA Z MIKROFALÓWKI
Składniki:
100g masła
50g cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
130g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
50g groszków czekoladowych
Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko. Wlać ekstrakt. Wsypać mąkę z proszkiem. Dodać czekoladę. Wymieszać. Pergamin pociąć w małe kwadraty. Na każdym rozsmarować łyżkę ciasta. Ciastka włożyć do mikrofalówki. Piec na maksymalnej mocy przez 3 minuty.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz