Oto najszybszy sernik, jaki miałam okazję
upiec. Ostatni hit Sieci. Ja dotarłam do niego za pośrednictwem portalu
kobieta.onet.pl. Mało pracy, ale trzy składniki wystarczą, żeby nadać ciastu
smak i konsystencję delikatnego sernika. Na podane proporcje konieczna jest
forma o średnicy 15
centymetrów , maksymalnie 18-ka. Zamiast piec w kąpieli
wodnej, można wstawić na spód piekarnika naczynie wypełnione wodą. Wypróbujcie
sami. Polecam.
SUFLET
SERNIKOWY
Składniki:
120g
serka kremowego
120g
białej czekolady
3 jajka
Serek
wymieszać z żółtkami. Dodać stopioną czekoladę. Dodać ubitą pianę z białek.
Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 15 centymetrów ,
wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w kąpieli wodnej, w temperaturze 170°C przez 15 minut.
Następnie piec w temperaturze 160°C
przez 15 minut. Studzić w piekarniku przez 15 minut. Wyjąć. Wystudzić zupełnie.
Wyjąć z formy.
Dodatkowo:
1 łyżka
cukru pudru
Wierzch
sernika posypać cukrem pudrem.
jakiś flak
OdpowiedzUsuńCiasto będzie 'flakiem', jeśli upieczemy je w zbyt dużej formie. Powstanie słodki, pieczony omlet.
UsuńPozdr.
=)