niedziela, 9 sierpnia 2015

SUFLETOWY SERNIK, 3-SKŁADNIKOWY

Oto najszybszy sernik, jaki miałam okazję upiec. Ostatni hit Sieci. Ja dotarłam do niego za pośrednictwem portalu kobieta.onet.pl. Mało pracy, ale trzy składniki wystarczą, żeby nadać ciastu smak i konsystencję delikatnego sernika. Na podane proporcje konieczna jest forma o średnicy 15 centymetrów, maksymalnie 18-ka. Zamiast piec w kąpieli wodnej, można wstawić na spód piekarnika naczynie wypełnione wodą. Wypróbujcie sami. Polecam.





SUFLET SERNIKOWY
Składniki:
120g serka kremowego
120g białej czekolady
3 jajka
Serek wymieszać z żółtkami. Dodać stopioną czekoladę. Dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 15 centymetrów, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w kąpieli wodnej, w temperaturze 170°C przez 15 minut. Następnie piec w temperaturze 160°C przez 15 minut. Studzić w piekarniku przez 15 minut. Wyjąć. Wystudzić zupełnie. Wyjąć z formy.
Dodatkowo:
1 łyżka cukru pudru
Wierzch sernika posypać cukrem pudrem.





2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ciasto będzie 'flakiem', jeśli upieczemy je w zbyt dużej formie. Powstanie słodki, pieczony omlet.
      Pozdr.
      =)

      Usuń