czwartek, 6 sierpnia 2015

CIASTO CZEKOLADOWE ‘DWA SKŁADNIKI’

A to ciekawe, prawda? Tylko dwa składniki. I działa. Serio, serio, jak mawiał Shrek. Stopiona czekolada, plus żółtka, plus ubite białka. Ciasto przypomina brownie. Ma zdecydowanie lżejszą konsystencję, ale mocniejszy smak. Nie jest bardzo słodkie, gdyż poza tym zawartym w czekoladzie, nie ma w nim żadnego cukru. Można dodać trochę cukru pudru na wierzch, wtedy mocny smak czekolady zostanie przełamany. Ciasto zdecydowanie dla czekoholików. Ale bardzo smaczne. Przepis znaleziony na kanale użytkownika Ochikeron. Polecam. Wart spróbowania jest również Sernik 3-Składnikowy.






CIASTO CZEKOLADOWE ‘DWA SKŁADNIKI’
Składniki:
165g gorzkiej czekolady
3 jajka
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z żółtkami. Partiami dodawać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 15 centymetrów wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie i bokach. Piec w temperaturze 170°C przez 30-40 minut. Ciasto można posypać cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz