A to ciekawe, prawda? Tylko dwa
składniki. I działa. Serio, serio, jak mawiał Shrek. Stopiona czekolada, plus
żółtka, plus ubite białka. Ciasto przypomina brownie. Ma zdecydowanie lżejszą
konsystencję, ale mocniejszy smak. Nie jest bardzo słodkie, gdyż poza tym
zawartym w czekoladzie, nie ma w nim żadnego cukru. Można dodać trochę cukru
pudru na wierzch, wtedy mocny smak czekolady zostanie przełamany. Ciasto
zdecydowanie dla czekoholików. Ale bardzo smaczne. Przepis znaleziony na kanale
użytkownika Ochikeron. Polecam. Wart spróbowania jest również Sernik
3-Składnikowy.
CIASTO
CZEKOLADOWE ‘DWA SKŁADNIKI’
Składniki:
165g
gorzkiej czekolady
3 jajka
Czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z żółtkami. Partiami dodawać ubitą pianę
z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 15 centymetrów
wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie i bokach. Piec w temperaturze 170°C przez 30-40 minut.
Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz