czwartek, 20 sierpnia 2015

NALEWKA Z ORZECHA WŁOSKIEGO

Zobaczyłam ją na parapecie u Sąsiadki. Jakiś czas temu. W tym sezonie Nalewka z Orzecha Włoskiego zagościła także w mojej.... apteczce. Nalewkę stosuje się głównie w problemach żołądkowo - jelitowych, czyli najprościej mówiąc, gdy boli brzuch. Orzech włoski ma właściwości odtruwające i oczyszczające, dlatego leczniczo zaleca się spożycie 1 łyżki nalewki dziennie. Przepis na tę nalewkę pochodzi ze strony ZielonyZagonek. Jest ona dodatkowo aromatyzowana cytrusami oraz przyprawami korzennymi, dzięki czemu nie odstrasza swoim smakiem i zapachem.






NALEWKA Z ORZECHA WŁOSKIEGO
Składniki:
25 zielonych orzechów włoskich zebranych przed końcem czerwca
1 litr spirytusu
1 litr przegotowanej wody
1kg cukru
1 cytryna
1 pomarańcza
1 laska cynamonu
4 goździki
Cukier rozpuścić w wodzie. Cytrusy pokroić w ćwiartki. Orzechy przeciąć na pół. Wszystkie składniki przełożyć do dużego słoika. Przykryć gazą. Odstawić w nasłonecznione miejsce na co najmniej 30 dni. Mieszać od czasu do czasu. Nalewkę przecedzić. Rozlać do butelek. Przechowywać w ciemnym miejscu.






2 komentarze:

  1. oj, cos czuje ze krotko po powrocie do domu, bedzie balal mnie brzuch ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się okaże, czy zasłużysz na moją łaskę..
      =)

      Usuń