niedziela, 16 sierpnia 2015

CIASTO BARDZO KAWOWE

To proste ciasto, ale bardzo intensywne w smaku. Kawa, kawa, i jeszcze raz kawa. Przepis z książki: „Kawa. Sekrety Baristy”, jakżeby inaczej.







CIASTO BARDZO KAWOWE
Składniki:
70g kawy mielonej
200g masła
3 jajka
250g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
225g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Połowę kawy zalać 200ml wrzątku. Zaparzać przez 5 minut. Odcedzoną kawą zalać masło. Wymieszać. Dodać jajka roztrzepane z cukrem. Wlać ekstrakt. Wsypać mąkę z proszkiem. Wsypać resztę kawy. Wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 centymetrów. Piec w temperaturze 180°C przez 50-55 minut. Ostudzone ciasto podawać z kleksem bitej śmietany.
            Bita śmietana:
300 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki espresso
Śmietankę ubić z cukrem. Wymieszać z kawą.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz