To proste ciasto, ale bardzo intensywne w
smaku. Kawa, kawa, i jeszcze raz kawa. Przepis z książki: „Kawa. Sekrety
Baristy”, jakżeby inaczej.
CIASTO
BARDZO KAWOWE
Składniki:
70g
kawy mielonej
200g
masła
3 jajka
250g
cukru
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
225g
mąki pszennej
3
łyżeczki proszku do pieczenia
Połowę
kawy zalać 200ml wrzątku. Zaparzać przez 5 minut. Odcedzoną kawą zalać masło.
Wymieszać. Dodać jajka roztrzepane z cukrem. Wlać ekstrakt. Wsypać mąkę z proszkiem.
Wsypać resztę kawy. Wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 centymetrów . Piec
w temperaturze 180°C
przez 50-55 minut. Ostudzone ciasto podawać z kleksem bitej śmietany.
Bita śmietana:
300 ml
śmietanki 30%
1 łyżka
cukru pudru
2 łyżki
espresso
Śmietankę
ubić z cukrem. Wymieszać z kawą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz