Przedstawiam Wam kolejny klasyk mojej
siostry, wykonany przeze mnie. Kostka Alpejska. Podany przepis pochodzi ze
strony Kwestia Smaku. Jest to wersja oryginalna. Moja siostra przerobiła ciasto
po swojemu. Spód zrobiony był na białym biszkopcie, nie używałam powideł.
Zamiast nich dodałam namoczone w winie suszone śliwki. W takiej wersji ciasto
było równie smaczne. Beziki utrzymały swoją konsystencję. Ciasto, mimo, że
bardzo słodkie, zjadło się ekspresowo. Polecam.
KOSTKA ALPEJSKA
Biszkopt:
4 jaja
½ szklanka cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
Białka ubić. Dodać cukier. Wlać żółtka. Wsypać suche
składniki. Ciasto przelać do prostokątnej formy o wymiarach 25 x 35 centymetrów . Piec
w temperaturze170°C
przez 30-40 minut.
w temperaturze
Poncz:
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki likieru Armagnac
Składniki wymieszać. Nasączyć ciasto.
Powidła:
260g powideł śliwkowych
4 łyżki Armagnacu
Składniki wymieszać. Smarować ciasto.
Krem:
1 puszka kajmaku o wadze około 500g
200g masła
4 łyżki likieru Armagnac
100g bezików
Masło utrzeć z kajmakiem. Dodać likier. Wsypać lekko
pokruszone beziki. Delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto.
Bita
śmietana:
800g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka żelatyny
Śmietankę ubić z cukrem. Żelatynę namoczyć w soku. Podgrzać
w mikrofalówce, aż żelatyna się rozpuści. Stopniowo dodawać ubitą śmietankę.
Wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto.
Wierzch:
50g gorzkiej czekolady
Czekoladę zetrzeć na wierzch ciasta.
Kolejność
warstw:
Biszkopt – poncz – powidła – krem – bita śmietana –
czekolada.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz