wtorek, 1 września 2015

KOSTKA ALPEJSKA

Przedstawiam Wam kolejny klasyk mojej siostry, wykonany przeze mnie. Kostka Alpejska. Podany przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku. Jest to wersja oryginalna. Moja siostra przerobiła ciasto po swojemu. Spód zrobiony był na białym biszkopcie, nie używałam powideł. Zamiast nich dodałam namoczone w winie suszone śliwki. W takiej wersji ciasto było równie smaczne. Beziki utrzymały swoją konsystencję. Ciasto, mimo, że bardzo słodkie, zjadło się ekspresowo. Polecam.






KOSTKA ALPEJSKA
Biszkopt:
4 jaja
½ szklanka cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
Białka ubić. Dodać cukier. Wlać żółtka. Wsypać suche składniki. Ciasto przelać do prostokątnej formy o wymiarach 25 x 35 centymetrów. Piec
w temperaturze 170°C przez 30-40 minut.
            Poncz:
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki likieru Armagnac
Składniki wymieszać. Nasączyć ciasto.
            Powidła:
260g powideł śliwkowych
4 łyżki Armagnacu
Składniki wymieszać. Smarować ciasto.
            Krem:
1 puszka kajmaku o wadze około 500g
200g masła
4 łyżki likieru Armagnac
100g bezików
Masło utrzeć z kajmakiem. Dodać likier. Wsypać lekko pokruszone beziki. Delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto.
            Bita śmietana:
800g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka żelatyny
Śmietankę ubić z cukrem. Żelatynę namoczyć w soku. Podgrzać w mikrofalówce, aż żelatyna się rozpuści. Stopniowo dodawać ubitą śmietankę. Wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto.
            Wierzch:
50g gorzkiej czekolady
Czekoladę zetrzeć na wierzch ciasta.
            Kolejność warstw:
Biszkopt – poncz – powidła – krem – bita śmietana – czekolada.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz