środa, 2 września 2015

DROŻDŻOWA GWIAZDA Z NUTELLĄ

Popełniłam ją i ja. Gwiazdę drożdżową z Nutellą. Była bardzo smaczna, a jakże. I bardzo widowiskowa. Nie mogło być inaczej. Delikatne ciasto i Lubianyprzezwszystkichkrem stworzyły duet niemal idealny. Polecam wszystkim łasuchom. Ja nieprędko popełnię kolejny taki duet. Moim zdaniem Nutella jest rarytasem sama w sobie i szkoda marnować ją jako dodatek do deserów. Mogłabym jeść ją na deser codziennie. Nawet prosto ze słoika. Drożdżową gwiazdę mona napełnić także dżemem, masą makową, kremem kanapkowym, twarożkiem, itd. Co komu pasuje. Przepis ze strony Najsmaczniejsze.





DROŻDŻOWA GWIAZDA Z NUTELLĄ
Ciasto:
430g mąki pszennej
25g świeżych drożdży
180ml ciepłego mleka
30g stopionego masła
70g cukru
2 żółtka
¼ łyżeczki soli
Drożdże wymieszać z mlekiem i łyżeczką cukru. Odstawić. Do miski wsypać suche składniki. Dodać żółtka. Wlać rozczyn drożdżowy. Mieszać. Wlać masło. Wyrobić ciasto. Przykryć. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na kształt koła o średnicy 24 centymetrów.
            Dodatkowo:
6 łyżek Nutelli
1 jajko
Jeden krążek ciasta posmarować połową nadzienia. Przykryć drugim krążkiem ciasta. Smarować Nutellą. Przykryć trzecim krążkiem. Zlepić brzegi. Ciasto naciąć dookoła na 16 kawałków, zostawiając nie nacięty środek. Brać po dwa kawałki ciasta leżące obok siebie. Skręcić je dwukrotnie na zewnątrz. Odłożyć. Tak samo postąpić z kolejnymi dwoma kawałkami ciasta. Gdy wszystkie części gwiazdy zostaną skręcone, ciasto odstawić na 30 minut. Smarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 170°C przez 30 minut. Po wystudzeniu wierzch można posypać cukrem pudrem.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz