Oto kolejny specjał autorstwa mojej
siostry. Dzielę się z Wami jej przepisem, ponieważ jest rewelacyjny. Ciasto
jest bardzo delikatne, lekkie, esencjonalne i aromatyczne. Polecam na wielkie
okazje.
MAKOWIEC Z KAWOWYM MASCARPONE
Ciasto:
500g suchego maku
11 jaj
500g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Mak sparzyć. Zmielić trzykrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem.
Dodawać po łyżce maku. Dodać resztę składników. Dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie
wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej formy o wymiarach 25x35 centymetrów. Piec w temperaturze 180°C przez 40-50 minut. Ciasto przekroić na
trzy blaty.
Krem:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wrzątku
500g serka mascarpone
250ml śmietanki 30%
100g cukru pudru
Kawę rozpuścić we wrzątku. Śmietankę ubić z cukrem. Serek
mascarpone rozmieszać w misce przy użyciu rózgi. Do serka wlać kawę. Dodać
ubitą śmietanę. Wymieszać. Krem podzielić na 3 części.
Dodatkowo:
1 szklanka dżemu brzoskwiniowego
½ szklanki soku z pomarańczy
1 szklanka płatków migdałowych
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni na jasnobrązowy
kolor.
Kolejność
warstw:
Ciasto – sok pomarańczowy – dżem – krem – ciasto – poncz –
dżem – krem – ciasto – poncz – krem – płatki migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz