czwartek, 17 września 2015

MAKOWIEC Z KAWOWYM MASCARPONE

Oto kolejny specjał autorstwa mojej siostry. Dzielę się z Wami jej przepisem, ponieważ jest rewelacyjny. Ciasto jest bardzo delikatne, lekkie, esencjonalne i aromatyczne. Polecam na wielkie okazje.







MAKOWIEC Z KAWOWYM MASCARPONE
Ciasto:
500g suchego maku
11 jaj
500g cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Mak sparzyć. Zmielić trzykrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce maku. Dodać resztę składników. Dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej formy o wymiarach 25x35 centymetrów. Piec w temperaturze 180°C przez 40-50 minut. Ciasto przekroić na trzy blaty.
            Krem:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka wrzątku
500g serka mascarpone
250ml śmietanki 30%
100g cukru pudru
Kawę rozpuścić we wrzątku. Śmietankę ubić z cukrem. Serek mascarpone rozmieszać w misce przy użyciu rózgi. Do serka wlać kawę. Dodać ubitą śmietanę. Wymieszać. Krem podzielić na 3 części.
            Dodatkowo:
1 szklanka dżemu brzoskwiniowego
½ szklanki soku z pomarańczy
1 szklanka płatków migdałowych
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni na jasnobrązowy kolor.
            Kolejność warstw:
Ciasto – sok pomarańczowy – dżem – krem – ciasto – poncz – dżem – krem – ciasto – poncz – krem – płatki migdałów.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz