Puszysty sernik, czy raczej zwarty? Oto
jest pytanie. Nasunęło mi się ono po przeczytaniu wpisu o Serniku Na Biszkopcie. Zaserwowała nam go szwagierka Basia przy okazji spotkania
rodzinnego. Wszyscy byli zachwyceni, a w szczególności my, kobiety piekące. Gdy
każda z nas miała już przepis, ciasto owo upiekła. Okazało się jednak, że każdy
z tych serników wyglądał inaczej. Część problemu to puszystość biszkoptu. Druga
kwestia dotyczyła puszystości sera. Dzięki doświadczeniu mojej siostry wiem, że
aby sernik był puszysty należy ucierać go ręcznie tuż po dodaniu sera. Wtedy
konsystencja masy po upieczeniu będzie lżejsza, struktura sera bardziej
widoczna i do tego lekko krusząca się. We wcześniejszych etapach można używać
miksera lecz istotne jest aby w końcowym etapie przejść na ‘tryb ręczny’. Jak
widać było na dołączonych do przepisu zdjęciach, mój sernik wykonany został w
całości przy użyciu miksera. Jego konsystencja była bardziej zbita, grudki sera
nie były widoczne, a całość aż tak nie wyrosła. Nie twierdzę, że moje ciasto
było niepoprawne. Ja wolę, gdy sernik ‘trzyma się kupy’ i dlatego pozostanę
przy swojej metodzie pracy. Jeśli Wy macie wątpliwości, proszę wypróbować obie
wersje i dokonać wyboru. Teraz będziecie wiedzieć dlaczego Wasz sernik jest
inny, niż ten sąsiadki. Polecam Sernik Na Biszkopcie, Sernik z Piernikami, Sernik w Cieście Kakaowym i Sernik z Kulami Orzechowymi i Kremem. Z pozdrowieniami dla Sernikoholików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz