W poszukiwaniu pomysłu na ciasto
weekendowe zaglądnęłam do książki ‘Desery’ Giovanni Pina. Ciasto było wspaniale kawowe. Niektórzy ze zdziwieniem oglądali galaretkę espresso na wierzchu. Mnie mile zaskoczył wzór na wierzchu, który niechcący stworzyłam. To on udekorował ciasto.
TORT
CAPPUCCINO NA ZIMNO
Biszkopt:
3 jaja
1/3
szklanki cukru
1/3
szklanki mąki pszennej
1 łyżka
kakao
Białka
ubić. Wsypać cukier. Dodać żółtka. Wsypać suche składniki. Przełożyć do
tortownicy o średnicy 24
centymetrów . Piec w temperaturze 160°C przez 30-40 minut.
Krem cappuccino:
15g
żelatyny
130ml
kawy espresso
100g
cukru
660ml
śmietanki 30%
Żelatynę
namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Kawę podgrzać z cukrem. Dodać żelatynę.
Dobrze wymieszać. Śmietankę ubić niezbyt sztywno. Połączyć z ostudzoną kawą.
Wymieszać. Krem wylać na ciasto. Schłodzić.
Krem kawowy:
100ml
kawy espresso
100ml
wody
100g
cukru
10g
żelatyny
Kawę
podgrzać z cukrem i wodą. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Dodać do
ciepłej kawy. Wymieszać. Krem wylać na warstwę cappuccino. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz