poniedziałek, 18 sierpnia 2014

SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI

Ciasto przygotowywało się w sposób szybki i prosty. Po raz pierwszy przytrafił mi się przepis, w którym jajko dodawało się na samym końcu. Całość dobrze się łączyła. Wyraźnie czuć było aromat cytryny, który doskonale pasował do jabłek w i na cieście. Migdały natomiast wzbogaciły strukturę ciasta. Jest to świetne ciasto na codzienny podwieczorek. Przepis pochodzi z magazynu ‘Dekoracje ciast’.






SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI
Składniki:
225g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25g mąki ziemniaczanej
115g masła
115g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka startej skórki z cytryny
225g jabłek pokrojonych w kostkę
2 jajka
1 łyżka mleka
Suche składniki siekać z zimnym masłem. Dodać ekstrakt i jabłka. Wlać jajka roztrzepane z mlekiem. Wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 centymetrów.
            Dodatkowo:
50g płatków migdałowych
2 jabłka pokrojone w plastry
1 łyżka soku z cytryny
Ciasto posypać migdałami. Na wierzchu ułożyć jabłka. Można je skropić sokiem z cytryny. Piec w temperaturze 200°C przez 50 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem morelowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz