Ciasto przygotowywało się w sposób szybki i prosty. Po raz pierwszy przytrafił mi się przepis, w którym jajko
dodawało się na samym końcu. Całość dobrze się łączyła. Wyraźnie czuć było aromat
cytryny, który doskonale pasował do jabłek w i na cieście. Migdały natomiast wzbogaciły strukturę ciasta. Jest to świetne
ciasto na codzienny podwieczorek. Przepis pochodzi z magazynu ‘Dekoracje
ciast’.
SZYBKIE
CIASTO Z JABŁKAMI
Składniki:
225g
mąki pszennej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
25g
mąki ziemniaczanej
115g
masła
115g
cukru
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka
startej skórki z cytryny
225g
jabłek pokrojonych w kostkę
2 jajka
1 łyżka
mleka
Suche
składniki siekać z zimnym masłem. Dodać ekstrakt i jabłka. Wlać jajka
roztrzepane z mlekiem. Wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20 centymetrów .
Dodatkowo:
50g
płatków migdałowych
2
jabłka pokrojone w plastry
1 łyżka
soku z cytryny
Ciasto
posypać migdałami. Na wierzchu ułożyć jabłka. Można je skropić sokiem z
cytryny. Piec w temperaturze 200°C
przez 50 minut. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem
morelowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz