Oto kolejna wariacja na temat
Czekoladowo-Pomarańczowego Wieńca Drożdżowego. Tamto ciasto tak mi się
spodobało i posmakowało, że co jakiś czas tworzę nowe kombinacje smakowe. Tym
razem była to wersja jasnego ciasta z nadzieniem czekoladowym i z orzechami
laskowymi. Smakowo wyszła taka delikatna namiastka Nutelli. Pięknie
prezentowały się smugi nadzienia przeplatane w pomiędzy warstwami ciasta.
Ciasto w sam raz na chłodniejsze wieczory do ciepłej herbatki lub kubka
czekolady.
WIENIEC DROŻDŻOWY Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI
Ciasto:
15g świeżych drożdży
120ml
ciepłej wody
30g
roztopionego masła
12oml
mleka
55g
cukru
1 jajko
½
łyżeczki soli
400g
mąki
Masło
ubić z mlekiem. Dodać cukier, jajko i sól. Utrzeć na gładko. Wlać drożdże
rozrobione z wodą i ½ łyżeczki cukru. Wsypać mąkę. Zagnieść ciasto. Odstawić na
godzinę. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 centymetrów.
Nadzienie:
100g
stopionej gorzkiej czekolady
100g
zmielonych orzechów laskowych
100g
cukru
Na
cieście rozsmarować czekoladę. Posypać cukrem i orzechami. Zwinąć roladę.
Przeciąć wzdłuż prawie do końca. Zapleść warkocze ciasta. W wysmarowanej masłem
tortownicy ułożyć ciasto w kształcie spirali. Końcówkę podwinąć pod spód.
Ciasto odstawić na 30 minut. Piec w temperaturze 175°C przez 40 minut.
Lukier:
130g
cukru pudru
2 łyżki
soku z cytryny
¼
łyżeczki soli
Wszystkie
składniki utrzeć. Polać ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz