czwartek, 28 sierpnia 2014

WIENIEC DROŻDŻOWY Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI

Oto kolejna wariacja na temat Czekoladowo-Pomarańczowego Wieńca Drożdżowego. Tamto ciasto tak mi się spodobało i posmakowało, że co jakiś czas tworzę nowe kombinacje smakowe. Tym razem była to wersja jasnego ciasta z nadzieniem czekoladowym i z orzechami laskowymi. Smakowo wyszła taka delikatna namiastka Nutelli. Pięknie prezentowały się smugi nadzienia przeplatane w pomiędzy warstwami ciasta. Ciasto w sam raz na chłodniejsze wieczory do ciepłej herbatki lub kubka czekolady.






WIENIEC DROŻDŻOWY Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI
Ciasto:
15g świeżych drożdży
120ml ciepłej wody
30g roztopionego masła
12oml mleka
55g cukru
1 jajko
½ łyżeczki soli
400g mąki
Masło ubić z mlekiem. Dodać cukier, jajko i sól. Utrzeć na gładko. Wlać drożdże rozrobione z wodą i ½ łyżeczki cukru. Wsypać mąkę. Zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 centymetrów.
            Nadzienie:
100g stopionej gorzkiej czekolady
100g zmielonych orzechów laskowych
100g cukru
Na cieście rozsmarować czekoladę. Posypać cukrem i orzechami. Zwinąć roladę. Przeciąć wzdłuż prawie do końca. Zapleść warkocze ciasta. W wysmarowanej masłem tortownicy ułożyć ciasto w kształcie spirali. Końcówkę podwinąć pod spód. Ciasto odstawić na 30 minut. Piec w temperaturze 175°C przez 40 minut.
            Lukier:
130g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
¼ łyżeczki soli
Wszystkie składniki utrzeć. Polać ciasto.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz