czwartek, 21 sierpnia 2014

KAWOWA POSYPKA DO LODÓW

Lody w posypce są jednym ze sposobów na szybki deser z programu Jamiego Olivera. Oryginalnie używana była kawa ziarnista, a całość została pokruszona w malakserze. Jeśli ktoś nie posiada takiego sprzętu, radzę użyć dobrej kawy rozpuszczalnej. Ja tłukłam ziarna kawy w moździerzu ale niektóre kawałki były zbyt duże i źle się je jadło. Polecam malakser albo dobrze się przyłożyć do tej roboty, heheh. Lody otoczone tą kawową posypką zyskały nowy wymiar. Chrupkie orzechy, roztapiająca się czekolada, a temu wszystkiemu towarzyszył subtelny kawowy aromat. Polecam na szybki deser. Jeśli ktoś ma więcej czasu, może samodzielnie zrobić lody, np. Lody z Białej Czekolady.







KAWOWA POSYPKA DO LODÓW
Składniki:
4 łyżki kawy ziarnistej lub rozpuszczalnej
100g orzechów laskowych
100g gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki drobno posiekać lub zmielić. Obtoczyć w posypce kulki lodów waniliowych.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz