Najpyszniejsze
serniki są te najprostsze..
Ten przepis ukazuje sernik w wydaniu nieco bogatszym. Jako dodatku używam pierników. Uważam, że aromat
tych ciastek wzbogaca smak sernika, a zawarta w nich marmolada dodaje
ciastu lekko owocowej nutki.
Przy każdym kęsie czuć piernikowy aromat. Ja go uwielbiam.
Jeśli w przepisie pominiemy pierniki,
otrzymamy doskonałą bazę do zrobienia zwykłego, czystego
sernika. Na spód można dołożyć kruche ciasto. Jako dodatków można również użyć rodzynek, brzoskwiń, ananasów.
W tle
wyłania się piękny bukiet kwiatów, które zerwała dla
mnie Nati.
Jak widać, są to śmierdziuchy podwędzone z ogródka babci.
Na dodatek zerwane bez łodyżek.
Mam nadzieję,
że aranżacja zadowoli zarówno pamiętającą córkę, jak i
poszkodowaną babcię.
SERNIK Z PIERNIKAMI
Składniki:
250g masła
500g cukru pudru
12 jaj
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy w proszku
400g pierników w czekoladzie
Masło utrzeć z cukrem i cukrem
waniliowym. Dodać żółtka, zmielony ser, budyń i ubitą pianę z białek. Połowę
masy serowej wyłożyć na blachę. Na niej ułożyć pierniki. Przykryć drugą połową
masy serowej. Piec w temperaturze 180°C
przez 75 - 90 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz