wtorek, 9 października 2012

SERNIK Z PIERNIKAMI

Najpyszniejsze serniki są te najprostsze..
Ten przepis ukazuje sernik w wydaniu nieco bogatszym. Jako dodatku używam pierników. Uważam,  że aromat tych ciastek wzbogaca smak sernika, a zawarta w nich marmolada dodaje ciastu lekko owocowej nutki. Przy każdym kęsie czuć piernikowy aromat. Ja go uwielbiam.
Jeśli w przepisie pominiemy pierniki, otrzymamy doskonałą bazę do zrobienia zwykłego, czystego sernika.  Na spód można dołożyć kruche ciasto. Jako dodatków można również użyć rodzynek, brzoskwiń, ananasów.
W tle wyłania się piękny bukiet kwiatów, które zerwała dla mnie Nati.
Jak widać, są to śmierdziuchy podwędzone z ogródka babci. Na dodatek zerwane bez łodyżek.
Mam nadzieję, że aranżacja zadowoli zarówno pamiętającą córkę, jak i poszkodowaną babcię.







SERNIK Z PIERNIKAMI
Składniki:
1,6 kg zmielonego twarogu
250g masła
500g cukru pudru
12 jaj
4 łyżeczki cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy w proszku
400g pierników w czekoladzie
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać żółtka, zmielony ser, budyń i ubitą pianę z białek. Połowę masy serowej wyłożyć na blachę. Na niej ułożyć pierniki. Przykryć drugą połową masy serowej. Piec w temperaturze 180°C przez 75 - 90 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz