Było trochę przygotowań, aby na śniadanie
podać ten smakołyk, ale jeśli zaplanujemy podanie go na podwieczorek, czasu
wystarczy nam w sam raz. Rzecz w tym, że aby pudding miał wspaniały cynamonowy
aromat, należy z pieczywa usmażyć tosty francuskie. Jeśli ktoś chce pominąć ten
etap, myślę, że nie będzie większego problemu. Ja się poświęciłam i chociaż
tosty francuskie przygotowałam wieczorem, pudding i tak podałam na lunch. Na szczęście
wszyscy byli zadowoleni. Porcja była spora, lecz bez problemu można było odgrzać
ją w mikrofali, piekarniku bądź na parze. Śmiało można puddingiem ugościć
znajomych, którzy wpadną na podwieczorek. Przepis pochodzi z programu Sezon na świeżość
Anny Olson.
ŚNIADANIOWY
PUDDING CHLEBOWY Z CYNAMONEM
Tosty:
500g białego pieczywa
2 jaja
1 ½ szklanki mleka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka stopionego masła
Kromki chleba moczyć w mleku
wymieszanym z pozostałymi składnikami. Smażyć na złoto. Tosty pokroić.
Przełożyć do naczynia do zapiekania.
Dodatki:
4 banany
100g rodzynek
Banany pokroić. Posypać dodatkami
wierzch tostów.
Sos:
3 jaja
1 żółtko
2 szklanki mleka
½ szklanki miodu
½ szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka wanilii
Wszystko wymieszać. Zalać tosty.
Wierzch można posypać cukrem. Piec w kąpieli wodnej w temperaturze 175°C przez 75 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz