wtorek, 3 września 2013

PUDDING CHLEBOWY Z CYNAMONEM

Było trochę przygotowań, aby na śniadanie podać ten smakołyk, ale jeśli zaplanujemy podanie go na podwieczorek, czasu wystarczy nam w sam raz. Rzecz w tym, że aby pudding miał wspaniały cynamonowy aromat, należy z pieczywa usmażyć tosty francuskie. Jeśli ktoś chce pominąć ten etap, myślę, że nie będzie większego problemu. Ja się poświęciłam i chociaż tosty francuskie przygotowałam wieczorem, pudding i tak podałam na lunch. Na szczęście wszyscy byli zadowoleni. Porcja była spora, lecz bez problemu można było odgrzać ją w mikrofali, piekarniku bądź na parze. Śmiało można puddingiem ugościć znajomych, którzy wpadną na podwieczorek. Przepis pochodzi z programu Sezon na świeżość Anny Olson.






ŚNIADANIOWY PUDDING CHLEBOWY Z CYNAMONEM
Tosty:
500g białego pieczywa
2 jaja
1 ½ szklanki mleka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka stopionego masła
Kromki chleba moczyć w mleku wymieszanym z pozostałymi składnikami. Smażyć na złoto. Tosty pokroić. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
            Dodatki:
4 banany
100g rodzynek
Banany pokroić. Posypać dodatkami wierzch tostów.
            Sos:
3 jaja
1 żółtko
2 szklanki mleka
½ szklanki miodu
½ szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka wanilii
Wszystko wymieszać. Zalać tosty. Wierzch można posypać cukrem. Piec w kąpieli wodnej w temperaturze 175°C przez 75 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz