wtorek, 10 września 2013

SŁODKIE BUŁECZKI Z CYNAMONEM

Te zakręcone bułeczki nadziane zostały, tradycyjnie już, cukrem z cynamonem. Jednak końcowy smak był zupełnie inny, niż na przykład w znanym już Cynamonowym Cieście Do Odrywania. Różnica polegała na użyciu zupełnie innego rodzaju ciasta drożdżowego. Było to maślane ciasto drożdżowe z programu Martha Piecze, takie samo jak w Małpim chlebie. Drożdżówki z tego ciasta były bardziej delikatne i przy każdym kęsie ta lekkość ciasta była wyczuwalna. Również jego smak był /siłą rzeczy/ bardziej maślany i aksamitny. Drożdżówki długo zachowują miękkość, smakują równie dobrze następnego dnia. Bardzo fajny przepis. Polecam. W oryginalnej wersji drożdżówki te należy piec oddzielnie w formie na duże muffiny. Moje były pieczone na tradycyjnej blaszce. Jest jeszcze możliwość ułożenia bułeczek w tortownicy. Jak kto woli.







SŁODKIE BUŁECZKI Z CYNAMONEM
Ciasto:
25g świeżych drożdży
100ml ciepłej wody
170g masła
¼ szklanki cukru
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
2 żółtka
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka octu
2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
¼ łyżeczki soli
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, śmietanę, wanilię i ocet. Wlać drożdże. Wsypać suche składniki. Wyrobić. Odstawić na godzinę.
            Nadzienie:
1 szklanka cukru
1 ½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki soli
4 łyżki masła
Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 0,5 centymetra. Smarować połową miękkiego masła. Posypać połową cukru wymieszanego z cynamonem i solą. Zwinąć. Wyciąć 12 bułeczek. Ułożyć na blasze. Odstawić na 30 minut. Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut. Wierzch smarować stopionym masłem. Posypać pozostałym cukrem cynamonowym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz