Za każdym razem, gdy jem ten makaron,
zastanawiam się, dlaczego robię go tak rzadko. Zapewne przerażała mnie myśl o
lepieniu pulpecików, lecz gdy już je robiłam, stwierdzałam, że to zajmuje
dosłownie chwilkę. Błędne kolo. Jedyne wyjście, to dopisywać do każdego
tygodniowego menu porcję klopsików. W tym tygodniu też się ich spodziewam i Wam
również polecam.
SPAGHETTI
Z KLOPSIKAMI
Klopsiki:
2
kromki chleba
¾
szklanki wody
250g
mięsa mielonego
½
szklanki tartego parmezanu
1
jajko
½
małej cebuli drobno posiekanej
1/3
szklanki posiekanej natki pietruszki
2
łyżki posiekanej bazylii
1
łyżeczka oregano
1
łyżeczka soli
¼
łyżeczki płatków czerwonej papryki
200g
pełnoziarnistego spaghetti
Kromki
chleba, bez skórek, namoczyć w wodzie. Po 10 minutach odcisnąć nadmiar wody.
Dodać do tego mięso mielone, ser, jajko, cebulę, bazylię, oregano, natkę,
paprykę. Wszystko wymieszać. Formować klopsiki wielkości piłki golfowej.
Sos marinara:
1
puszka krojonych pomidorów
1
cebula
2
ząbki czosnku
2
łyżki posiekanej bazylii
1 ½
łyżeczki soli
½
łyżeczki cukru
¼
łyżeczki pieprzu
1
łyżka oliwy
Cebulę
i czosnek przysmażyć na oliwie. Dodać pomidory i przyprawy. Do sosu wrzucić
klopsiki. Dusić pod przykryciem około 30 minut na wolnym ogniu. Sos wymieszać z
makaronem. Podawać posypane parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz