wtorek, 24 września 2013

SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI

Za każdym razem, gdy jem ten makaron, zastanawiam się, dlaczego robię go tak rzadko. Zapewne przerażała mnie myśl o lepieniu pulpecików, lecz gdy już je robiłam, stwierdzałam, że to zajmuje dosłownie chwilkę. Błędne kolo. Jedyne wyjście, to dopisywać do każdego tygodniowego menu porcję klopsików. W tym tygodniu też się ich spodziewam i Wam również polecam.







SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI
Klopsiki:
2 kromki chleba
¾ szklanki wody
250g mięsa mielonego
½ szklanki tartego parmezanu
1 jajko
½ małej cebuli drobno posiekanej
1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki
200g pełnoziarnistego spaghetti
Kromki chleba, bez skórek, namoczyć w wodzie. Po 10 minutach odcisnąć nadmiar wody. Dodać do tego mięso mielone, ser, jajko, cebulę, bazylię, oregano, natkę, paprykę. Wszystko wymieszać. Formować klopsiki wielkości piłki golfowej.
            Sos marinara:
1 puszka krojonych pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej bazylii
1 ½ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
¼ łyżeczki pieprzu
1 łyżka oliwy
Cebulę i czosnek przysmażyć na oliwie. Dodać pomidory i przyprawy. Do sosu wrzucić klopsiki. Dusić pod przykryciem około 30 minut na wolnym ogniu. Sos wymieszać z makaronem. Podawać posypane parmezanem.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz