Ten placek to hit rodzinny. Do spółki z Plackiem Pycha z Pomarańczami. Przepis otrzymałam od szwagierki Bachy i upiekłam
ciasto na najbliższą nadarzającą się okazję, czyli urodziny mamy. Wszyscy byli
zachwyceni i na zjazd rodzinny u babci zmówiłyśmy się z siostrą, że upieczemy
te dwa niesamowite placki. Smakowały wszystkim bez wyjątku. Niektórzy
zastanawiali się, co to za ziarna na wierzchu. Ktoś dla zmyłki rzucił hasło, że
to pszenica i tak się przyjęło. Przepisem oczywiście podzieliłam się z
cioteczkami. Potem każda z nich piekła to ciasto na zbliżające się święta Bożego
Narodzenia. Dosłownie każda. Była to bardzo zabawna sytuacja, zwłaszcza, że
rodzinka lubi się odwiedzać. Można było porównywać. Tak naprawdę nie dziwię się
moim ciociom, bo ja również byłam tym ciastem zachwycona. Było delikatne za
sprawą pulchnego biszkoptu i bitej śmietany. Było słodkie dzięki masie
kajmakowej. Było soczyste dzięki brzoskwiniom. Było chrupiące dzięki słonecznikowi.
Na ciasto należy kłaść przestudzony słonecznik. To dość oczywiste, ale był
jeden przypadek, że masa się rozpłynęła, ponieważ słonecznik dodano prosto z
patelni.
PLACEK ZE SŁONECZNIKIEM
Biszkopty:
8 jaj
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić. Dodać cukier Wlać
żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na dwie części. Przelać je do dwóch prostokątnych
blaszek 25 x 35 centymetrów .
Piec w temperaturze 180°C
przez 30 minut.
Krem śmietankowy:
500ml śmietany 30%
180g śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 puszka brzoskwiń
3 łyżki żelatyny
Śmietany ubić z cukrem. Dodać
żelatynę rozpuszczoną w ½ szklanki podgrzanego soku z brzoskwiń. Dodać
pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać. Przełożyć biszkopty.
Masa:
1 puszka mleka skondensowanego
słodzonego
250g masła
Mleko gotować przez 3 godziny.
Utrzeć z masłem. Wyłożyć na wierzch ciasta.
Posypka:
200g łuskanego słonecznika
2 łyżki masła
1 łyżka miodu
Masło i miód rozpuścić na
patelni. Wsypać słonecznik. Uprażyć. Gdy wystygnie, słonecznikiem posypać ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz