środa, 18 września 2013

PLACEK ZE SŁONECZNIKIEM

Ten placek to hit rodzinny. Do spółki z Plackiem Pycha z Pomarańczami. Przepis otrzymałam od szwagierki Bachy i upiekłam ciasto na najbliższą nadarzającą się okazję, czyli urodziny mamy. Wszyscy byli zachwyceni i na zjazd rodzinny u babci zmówiłyśmy się z siostrą, że upieczemy te dwa niesamowite placki. Smakowały wszystkim bez wyjątku. Niektórzy zastanawiali się, co to za ziarna na wierzchu. Ktoś dla zmyłki rzucił hasło, że to pszenica i tak się przyjęło. Przepisem oczywiście podzieliłam się z cioteczkami. Potem każda z nich piekła to ciasto na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Dosłownie każda. Była to bardzo zabawna sytuacja, zwłaszcza, że rodzinka lubi się odwiedzać. Można było porównywać. Tak naprawdę nie dziwię się moim ciociom, bo ja również byłam tym ciastem zachwycona. Było delikatne za sprawą pulchnego biszkoptu i bitej śmietany. Było słodkie dzięki masie kajmakowej. Było soczyste dzięki brzoskwiniom. Było chrupiące dzięki słonecznikowi. Na ciasto należy kłaść przestudzony słonecznik. To dość oczywiste, ale był jeden przypadek, że masa się rozpłynęła, ponieważ słonecznik dodano prosto z patelni.







PLACEK ZE SŁONECZNIKIEM
Biszkopty:
8 jaj
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić. Dodać cukier Wlać żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem. Ciasto podzielić na dwie części. Przelać je do dwóch prostokątnych blaszek 25 x 35 centymetrów. Piec w temperaturze 180°C przez 30 minut.
Krem śmietankowy:
500ml śmietany 30%
180g śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 puszka brzoskwiń
3 łyżki żelatyny
Śmietany ubić z cukrem. Dodać żelatynę rozpuszczoną w ½ szklanki podgrzanego soku z brzoskwiń. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszać. Przełożyć biszkopty.
            Masa:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
250g masła
Mleko gotować przez 3 godziny. Utrzeć z masłem. Wyłożyć na wierzch ciasta.
Posypka:
200g łuskanego słonecznika
2 łyżki masła
1 łyżka miodu

Masło i miód rozpuścić na patelni. Wsypać słonecznik. Uprażyć. Gdy wystygnie, słonecznikiem posypać ciasto.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz