sobota, 4 maja 2013

NALEŚNIKI Z SEREM

Naleśniki z serem to standard w moim domu. Nadziewane były twarożkiem ugniecionym z cukrem. Następnie smażyło się je na masełku i można było zajadać pyszne i chrupiące naleśniki. Aby było jeszcze bardziej ekstrawagancko, przed usmażeniem należało posmarować naleśniki śmietaną i posypać cukrem. Wtedy skórka stawała się naprawdę chrupiąca, a do tego słodka od karmelizowanego cukru i śmietany. Warto było czasem nagrzeszyć dodatkowymi kaloriami. To była wersja mojej mamy. Ja swoją odrobinę zmodyfikowałam. Cukier w nadzieniu zastąpiłam miodem, zaś cukier wanilinowy – skórką lub Ekstraktem z Cytryny. Czuć nutę świeżości i zdrowej słodkości.







NALEŚNIKI Z SEREM
Ciasto:
2 jaja
200g mąki pszennej
400ml mleka
1 łyżka cukru
10g roztopionego masła
¼ łyżeczki soli
Jaja wymieszać z mąką. Dodać mleko, sól i cukier. Masło najlepiej stopić na patelni do naleśników. Wlać je do ciasta. Smażyć naleśniki.
            Nadzienie:
250g twarogu
1 łyżka miodu
1 łyżka skórki z cytryny
Wszystkie składniki wymieszać widelcem. Smarować naleśniki. Złożyć na cztery. Przysmażyć na odrobinie masła.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz