Naleśniki z serem to standard w moim
domu. Nadziewane były twarożkiem ugniecionym z cukrem. Następnie smażyło się je
na masełku i można było zajadać pyszne i chrupiące naleśniki. Aby było jeszcze
bardziej ekstrawagancko, przed usmażeniem należało posmarować naleśniki
śmietaną i posypać cukrem. Wtedy skórka stawała się naprawdę chrupiąca, a do
tego słodka od karmelizowanego cukru i śmietany. Warto było czasem nagrzeszyć
dodatkowymi kaloriami. To była wersja mojej mamy. Ja swoją odrobinę
zmodyfikowałam. Cukier w nadzieniu zastąpiłam miodem, zaś cukier wanilinowy –
skórką lub Ekstraktem z Cytryny. Czuć nutę świeżości i zdrowej słodkości.
NALEŚNIKI
Z SEREM
Ciasto:
2 jaja
200g
mąki pszennej
400ml
mleka
1 łyżka
cukru
10g
roztopionego masła
¼
łyżeczki soli
Jaja
wymieszać z mąką. Dodać mleko, sól i cukier. Masło najlepiej stopić na patelni
do naleśników. Wlać je do ciasta. Smażyć naleśniki.
Nadzienie:
250g
twarogu
1 łyżka
miodu
1 łyżka
skórki z cytryny
Wszystkie
składniki wymieszać widelcem. Smarować naleśniki. Złożyć na cztery. Przysmażyć
na odrobinie masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz