Muffiny szybkie i bardzo sycące. Spora ilość
użytej w cieście granoli sprawiła, że jeden muffin na dłuższy czas nasycił mój organizm.
Przygotowaniem ciasta zajmowały się moje dwie małe kucharki. Od jakiegoś czasu żaden
wypiek nie może się bez nich obejść. To dobrze, bo dzięki takiemu pomaganiu
‘przed’, wszystko później lepiej smakuje. Jeśli nie macie gotowej granoli, polecam przepisy na Granolę Cynamonową lub Musli. Muffiny są bardzo dobre na śniadanie, drugie śniadanie,
podwieczorek, jako przekąska i co tylko chcecie. Nigella Lawson słusznie nazwała
te muffiny śniadaniem o każdej porze dnia.
MUFFINY
Z GRANOLĄ
Składniki:
225g mąki
pszennej
1 łyżeczka
sody
¼ łyżeczki
soli
1 jajko
250ml maślanki
140g
cukru brązowego
80ml
oliwy
250g
granoli
Suche składniki
przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać. Przełożyć do foremek.
Piec w temperaturze 200°C
przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz