poniedziałek, 7 kwietnia 2014

DŻEM Z PIGWY

Po raz pierwszy miałam styczność z owocem pigwowca. Mąż, kierowany wspomnieniami i sentymentem, zakupił kilka owoców. Powstało pytanie, co z nimi zrobić. Najbardziej popularną propozycją była nalewka, tzw. pigwówka. Miałam się za nią zabrać lecz ciągle zapominałam o kupieniu spirytusu. Tym sposobem nalewka zamieniła się w dżem. Dżem pigwowy z dodatkiem jabłka. Co do smaku dżemu, umieściłabym go pomiędzy jabłkowym a gruszkowym. Część dżemu zjedliśmy na kanapkach, reszta posłużyła jako nadzienie ciasta Pleśniak. Inspiracja znaleziona na stronie Roślinożerki.






DŻEM Z PIGWY
Składniki:
4 pigwy
5 jabłek
¾ szklanki cukru
1 łyżka cynamonu
4 szklanki wody
Pokrojoną pigwę smażyć z wodą. Dodać 3 pokrojone jabłka. Smażyć około 5 minut. Dodać cukier i cynamon. Dodać pokrojone 2 jabłka. Smażyć przez 7 minut. Dżem przełożyć do słoików.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz