czwartek, 24 kwietnia 2014

KREMÓWKA WIŚNIOWA

Jest to jedno z ciast z repertuaru mojej siostry. Do tej pory jedynie się nim zajadałam. W te święta postanowiłam osobiście zmierzyć się z ‘wiśniówką’. Ciasto wygląda na lekko zakalcowate, lecz to tylko pozory, ono takie właśnie ma być. Placki, mimo, że pieczone aż z sześciu blatów, wychodzą cieniutkie. Po przełożeniu kremem ciasto nabiera formy. Połączenie kruchego ciasta, kwaśnych wiśni i słodkiego kremu.






KREMÓWKA WIŚNIOWA
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
1 szklanka śmietany
250g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z tych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 6 części. Wstawić do lodówki na noc.
            Piana:
6 białek
7 łyżek cukru
2 kisiele wiśniowe
Białka ubić. Dodać cukier. Wymieszać z kisielem.
            Dodatkowo:
1 ½ szklanki wiśni
Ciasto rozwałkować. Na to wyłożyć 1/3 piany. Na pianie rozłożyć wiśnie. Przykryć drugim blatem ciasta. Piec w temperaturze 200°C przez 30 minut. Upiec 3 takie placki.
            Krem:
500ml mleka
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
5 żółtek
200g masła
Żółtka utrzeć z cukrem i mąką. Wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Ostudzony budyń utrzeć z masłem. Kremem przełożyć placki.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz