Oto kolejna bomba czekoladowa.
Tym razem w wersji light z przepisu Gizzie Earskine. Beacon Hill to ciastka na
bazie bezy. Są miękkie w środku, a z zewnątrz otacza je chrupiąca skorupka. W
amerykańskich przepisach ciastka te zawierały czekoladę mleczną i dodatkowo
wiórki kokosowe. Ciastka smakowały po prostu słodko. W wersji Gizzie użyta została gorzka czekolada i jeszcze kakao.
Ciastka miały podobną strukturę, choć te z kakao były bardziej zwarte. Siłą
rzeczy były też mocniejsze w smaku. Nawet największy czekoladowy łasuch nasyci
się jednym, góra dwoma ciastkami. Idealny smakołyk na czas diety. Na zdjęciach widać obie wersje tego wypieku. Te ciemniejsze ciastka są z dodatkiem kakao - te, które szczególnie polecam.
BEZOWO – CZEKOLADOWE CIASTKA BEACON HILL
Składniki:
100g
gorzkiej czekolady
25g
kakao
2
białka
½
szklanki cukru
¼
łyżeczki soli
½
łyżeczki octu
½
łyżeczki ekstraktu waniliowego
50g
orzechów laskowych
Białka
ubić z solą. Dodać cukier. Dodać ocet. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wymieszać z kakao i ekstraktem waniliowym. Dodać ubite białka. Delikatnie
wymieszać. Wsypać posiekane orzechy. Łyżką nakładać ciastka na blaszkę. Piec w
temperaturze 180°C
przez 10-12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz