poniedziałek, 13 października 2014

BEZOWO-CZEKOLADOWE CIASTKA BEACON HILL

Oto kolejna bomba czekoladowa. Tym razem w wersji light z przepisu Gizzie Earskine. Beacon Hill to ciastka na bazie bezy. Są miękkie w środku, a z zewnątrz otacza je chrupiąca skorupka. W amerykańskich przepisach ciastka te zawierały czekoladę mleczną i dodatkowo wiórki kokosowe. Ciastka smakowały po prostu słodko. W wersji Gizzie użyta została gorzka czekolada i jeszcze kakao. Ciastka miały podobną strukturę, choć te z kakao były bardziej zwarte. Siłą rzeczy były też mocniejsze w smaku. Nawet największy czekoladowy łasuch nasyci się jednym, góra dwoma ciastkami. Idealny smakołyk na czas diety. Na zdjęciach widać obie wersje tego wypieku. Te ciemniejsze ciastka są z dodatkiem kakao - te, które szczególnie polecam.







BEZOWO  –  CZEKOLADOWE CIASTKA BEACON HILL
Składniki:
100g gorzkiej czekolady
25g kakao
2 białka
½ szklanki cukru
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki octu
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
50g orzechów laskowych
Białka ubić z solą. Dodać cukier. Dodać ocet. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z kakao i ekstraktem waniliowym. Dodać ubite białka. Delikatnie wymieszać. Wsypać posiekane orzechy. Łyżką nakładać ciastka na blaszkę. Piec w temperaturze 180°C przez 10-12 minut.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz