środa, 22 października 2014

MUSUJĄCY PLASTER MIODU

Prawie jak domowe zozole, choć nie tak słodkie w smaku. Plaster miodu może być dodatkiem do ciast, deserów czy lodów. W przekroju widać dobrze zachowane bąbelki powietrza a w ustach czuć jak delikatnie buzują. Podany przepis jest z programu Loraine Pascale. Plaster miodu należy zużyć dość szybko, najlepiej w ciągu jednego dnia gdyż ‘znika’ pod wpływem wilgoci zawartej w powietrzu lub szczelnie go przechowywać. U mnie plaster miodu sprawdził się jako lawa w Torcie Wulkan.







MUSUJĄCY PLASTER MIODU
Składniki:
80g masła
160g cukru pudru
80g miodu lub złotego syropu
2 łyżeczki sody
Masło, cukier i miód podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia składników. Gotować na dużym ogniu bez mieszania przez około 5 minut. Wsypać sodę. Dobrze wymieszać. Masę wylać na natłuszczoną blaszkę. Wystudzić. Pokruszyć na drobne kawałki.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz